Organizatori Festivala – Hrvatska kulturna zajednica iz Švicarske, HMI – podružnica Vukovar, Ogranak MH u Vinkovcima i Ogranak MH u Vukovaru upriličili su bogati program

Večernjim orguljaškim koncertom Jana Antuna Valenćika i Dragana Trajera, te nastupom Vokalnog ansambla „Stretta“ iz Vinkovaca u crkvi Sv. Vinka Pallottija 3. rujna završio je 3. Vinkovački orguljaški festival – Organum Cibalae.
Organizatori Festivala – Hrvatska kulturna zajednica iz Švicarske, Hrvatska matica iseljenika – podružnica Vukovar, Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima i Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru su od 31. kolovoza do 3. rujna upriličili bogati program (31-kolovoza—3,1795.html.
3. Vinkovački orguljaški festival – Organum Cibalae otvoren je misnim slavljem u crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru koje je predvodio domaći župni vikar o. Matija Marijić, pjevali su združeni zborovi – domaći župni zbor „Sv. Cecilija“ i gosti – članovi Mješovitoga pjevačkoga zbora „Sv. Cecilija“ župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima, uz orguljsku pratnju redovnice Mirele Štraub i dirigenticu profesoricu Dubravku Vukovarac, a sve je pozdravio domaći župnik i gvardijan o. Ivica Jagodić. Nakon mise koncert na orguljama izveo je Edmund Borić Andler.
Drugoga dana Festivala u crkvi Sv. Nikole, biskupa u Vinkovcima, nakon pozdrava domaćega župnika Stjepana Podboja, orguljaški koncert održao je njegov pokretač – glazbenik, orguljaš i skladatelj prof. Ivan Matarić, predsjednik HKZ-a iz Švicarske.
U sklopu Festivala trećega dana je u crkvi Sv. Vinka Pallottija u Vinkovcima održana i orguljaška radionica za crkvene orguljašice i orguljaše koju je vodio prof. Matarić, koji je istoga dana u večernjim satima u crkvi crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Otoku održao koncert.
Vinkovački orguljaški festival nastao je nakon dugogodišnjeg prijateljstva i suradnje između Hrvatske kulturne zajednice iz Švicarske, pokretača Festivala, prof. Ivana Matarića, voditelja vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika i predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima Dražena Švagelja.

Tekst i fotografije: Snježana Kraljević i Silvio Jergović

  

Fotografije:
 
2 – Polaznici radionice
3 – Edmond Borić Andler s voditeljem Matičine vukovarske podružnice Silviom Jergovićem i predsjednicom OMH u Vukovaru Lidijom Miletić
4 – Crkveni zborovi sv. Cecilija iz Vinkovaca i sv. Cecilija iz Vukovara na otvorenju Festivala