Sedmo po redu plesno natjecanje folklornih parova DRMEŠ DA održat će se 30. svibnja iduće godine u dvorani Zagrebačkog kazališta lutaka. Natjecatelje će osjenjivati stručni prosudbeni žiri u sastavu: Andrija Ivančan, Rajko Pavlić i Goran Knežević

Hrvatska matica iseljenika vam predstavlja novi i iznimno zanimljiv folklorni program pod nazivom Drmeš-da, koji je osmislio uvaženi hrvatski folklorist i etnokoreograf Goran Knežević iz Zagreba.
Radi se o predstavljanju hrvatskih narodnih plesova u izvođenju plesnih parova koje se, vrlo uspješno, već šest godina održava u gradu Zagrebu, o vrlo originalnoj manifestaciji i to u svjetskim razmjerima. Tijekom proteklog razdoblja Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb i ostale nadležne institucije prepoznale su vrsnoću ove manifestacije, a stručni krugovi su izvrsnim kritikama i usmenim pohvalama poduprli njezinu etnokoreološku i društvenu vrijednost.
Ova se priredba održava u gradu Zagrebu jednom godišnje, a u dosadašnjim programima su sudjelovali plesni parovi iz cijele Hrvatske i gosti (izvan natjecateljske konkurencije) iz Slovenije i Vojvodine, ukupno 112 plesnih parova koji su svojim vrhunskim izvedbama potvrdili da u svijetu folklora postoji veliko zanimanje za ovakvim predstavljanjem narodne plesne umjetnosti.
Ciljevi manifestacije su popularizacija narodnog plesa u sociološkom, pedagoškom i umjetničkom smislu, razvijanje pozitivnog odnosa prema tradicijskoj kulturi, podizanje razine stručnih spoznaja i vrednovanja narodnog plesa, poticanje plesnih pedagoga za nadgradnju i estetizaciju narodnih plesova te stvaranja inačica postojećih, odavanje priznanja plesnom umijeću u izvođenju narodnih plesova, omogućavanje plesačima narodnih plesova osobnu interpretaciju vlastitog plesnog umijeća i čitanja izvornih predložaka, stručnije promišljanje o svim aspektima narodnog plesa, obogaćivanje tradicijske plesne kulture, razvijanje scenske primjene narodnog plesa.
Sedmo po redu plesno natjecanje folklornih parova DRMEŠ DA održat će se 30.svibnja 2014. u dvorani Zagrebačkog kazališta lutaka, Ulica baruna Trenka 3 u Zagrebu.
Natjecatelje će osjenjivati stručni prosudbeni žiri u sastavu: Andrija Ivančan, Rajko Pavlić i Goran Knežević. Organizator je izrazio želju da u programu DRMEŠ DA iduće godine nastupe i plesni parovi Hrvata izvan Hrvatske: iz iseljeništva, predstavnici hrvatskih manjina iz susjednih zemalja te Hrvata iz Bosne i Hercegovine, kako bi svojim sudjelovanjem kvalitetno obogatiti repertoar i zasigurno donijeli nove scenske i umjetničke vrijednosti i ideje.
Svaki plesni par se prijavljuje za natjecanje s jednim hrvatskim narodnim plesom. Plesni parovi iz hrvatskih manjinskih zajednica iz susjednih zemalja te Hrvati iz BiH trebaju se prijaviti s narodnim plesom iz vlastite folklorne baštine. Jedna plesna izvedba može trajati do 3 minute.

Prijave se primaju do 1. travnja 2014. godine, a prijavni listić možete zatražiti na adresi: ethno@zg.t-com.hr

Za prijavu je potrebno ispuniti prijavnicu i poslati je e-mailom ili poštom najkasnije do 1.04.2014. na e-mail adresu: ethno@zg.t-com.hr ili običnom poštom na: „Ethno“, Hećimovićeva 3, 10000 Zagreb.

Organizator može po potrebi zatražiti video zapis plesne točke.

Sudionici su dužni svoj program izvesti u primjerenim narodnim nošnjama. Plesni parovi svoj program mogu izvesti uz živu glazbu ili uz glazbenu podlogu. Putne troškove, narodne nošnje i glazbenu pratnju sudionici organiziraju u vlastitom aranžmanu. Ocjenjivat će se: scenski izgled i držanje, dinamika scenskog događanja, vrsnoća improvizacije i estetizacije plesa, izvođačka komunikacija i uživljenost i osobnost.
Od plesača se očekuje osobnost, uživljenost, uigranost, motiviranost te određeni stupanj estetizacije narodnog plesa (novi koraci, pokreti, geste, scenska obrada) ali u skladu sa stilskim osobitostima krajevne tradicije. Dakle, ne mijenjati nego sukladno izvornom predlošku nadograđivati prema vlastitom ukusu i doživljaju.
Svim sudionicima bit će uručena priznanja, a najuspješnijim parovima – nagrade za prva tri mjesta.

Dodatne informacije: www.ethno.hr