Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić razgovarao je jučer s predstavnicima Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Dubrovnik o projektu izrade topografskih karti Mljeta i brda sv. Ilija iznad Orebića, što bi pridonijelo sigurnosti i turističkoj ponudi.

Projektom „Razvoj inovativnih tehnologija u pustolovnom turizma“ financiranog sredstvima EU putem IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Crna Gora, označene su sve tematske planinarske i biciklističke staze po Dubrovačko-neretvansko županiji, pa u HGSS-u žele dodatno pokriti i područje Mljeta te Sv. Ilije.
Stoga su od župana Dobroslavića zatražili potporu za ovaj projekt koji bi pridonio sigurnosti i turističkoj ponudi.

Županije će poduprijeti projekt
Dubrovački župan izrazio je zadovoljstvo provedbom tog EU projekta, te je obećao da će ga Županija svakako poduprijeti.
Pripadnici HGSS-a u slučaju nesreća, zajedno s ostalim službama maksimalno brzo reagiraju te je zahvaljujući njima sigurnost na visokoj razini, rekao je župan Dobroslavić.

Važnost kvalitetne pomoći unesrećenima
U razgovoru je istaknuta i važnost kvalitetne pomoći unesrećenima, ali i problem nadoknade troškova intervencija. Naime, zakonska regulativa ne omogućuje da se, kao što je slučaj sa zdravstvenim uslugama, intervencija HGSS-a naplati od osigurane osobe. Stoga je bitno da se regulativa promjeni i omogući nadoknada za intervencije HGSS-a, zaključeno je.
(Narod.hr)