U prostorijama Geodetskog fakulteta otvorena je u srijedu izložba 25 turističko-planinarskih zemljovida Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Izložba u organizaciji Hrvatskog kartografskog društva i Geodetskog fakulteta može se razgledati do 28. lipnja, a organizatori navode da su preciznost, informativnost i estetika izloženih zemljovida postali znakom kvalitete hrvatske kartografije i u međunarodnim razmjerima.

Geografska karta još je uvijek najpogodnije i najdostupnije sredstvo za stjecanje predodžbe o prostoru i prostornoj orijentaciji, rekao je matematičar, geodet i kartograf Miljenko Lapaine.

Ove se godine obilježava Međunarodna godina geografskih karata, zbog čega će biti organizirane izložbe, promocije knjiga i natjecanja, a u svibnju će se u Buzinu održati skup “Kartografija i geoinformacija” o važnosti karata kroz povijest, najavio je Lapaine.

Voditelj Odjela kartografije HGSS-a Rudolf Schwabe spomenuo je zamisao o prekrivanju čitavog područja Hrvatske preciznim zemljovidima, istaknuvši da specifični “radni teren” gorskih spasavatelja iziskuje precizne podatke.

“U interesu je svih nas da se ta područja istraže, osiguraju, predstave i promiču kao poželjna turističko-planinarska odredišta, a to je dug, težak i skup posao”, kaže Schwabe.

U Hrvatskoj se geodetski tečajevi organiziraju od početka 20. stoljeća, a kartografija i geodezija postaju neodvojive jedna od druge, rečeno je na otvorenju izložbe.

“Kartografija je važan dio nastave, ali i znanstvene i stručne djelatnosti Geodetskog fakulteta. Nedostaje nam povezivanje fakulteta s praksom, tj. HGSS-om i gospodarstvom u cilju bržeg razvoja znanosti”, istaknuo je Dražen Tutić, prodekan Geodetskog fakulteta za nastavu i studente.
(Hina)