Turisti, vaša sigurnost nam je važna, a nadamo se da je važna i vama. Zbog toga, dok uživate u hrvatskim prirodnim ljepotama, hrani i piću, molimo vas nemojte pretjerati, stoji u letku kojeg je na engleskom jeziku tiskala Hrvatska gorska služba spašavanja

‘Vaša sigurnost nam je važna, a nadamo se da je važna i vama. Zbog toga, dok uživate u hrvatskim prirodnim ljepotama, hrani i piću, molimo vas nemojte pretjerati’, stoji u letku kojeg je na engleskom jeziku tiskala Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS).
Uputili su stranim turistima iskreno, dobronamjerno pismo, ne bi li im učinila ljetovanje sigurnijim, sebi uštedila trud, a državi novac.
Evo što su poručili “dragim” turistima:
Dragi turisti,
Mi smo Hrvatska gorska služba spašavanja, volonteri smo, neprofitna organizacija. Naš posao je traganje i spašavanje u područjima koja su teško dostupna ostalim službama.
Vaša sigurnost nam je važna, a nadamo se da je važna i vama. Zbog toga, dok uživate u hrvatskim prirodnim ljepotama, hrani i piću, molimo vas nemojte pretjerati. Da, imamo odličinu hranu i vrhunska vina… i tijelo se opusti. Otoci tada postanu bliži, planine niže, a vama svakakve ideje tada mogu pasti napamet – primjerice popeti se na planinu u japankama, preplivati do susjednog otoka usred noći, otići istraživati prirodu, a da sa sobom niste ponijeli vodu ili okušati se u slobodnom penjanju – potpuno sami.
I kada to činite, velika je vjerojatnost da ćemo vas mi spasiti – i to besplatno, ali isto tako postoji velika mogućnost da ćete postati dio prirodne selekcije – također besplatno.
Stoga, molimo vas, imajte ovo na umu dok uživate u Hrvatskoj i ukoliko se nađete u situaciji u kojoj vam je potrebna pomoć, nazovite 112.
Vaša Hrvatska gorska služba spašavanja
(http://narod.hr)

Poruka na engleskome jeziku