Katalog će se ažurirati na dnevnoj bazi, a dostupan je besplatno na mrežnim stranicama HGK na hrvatskom i engleskom jeziku te već čini dio promotivnih materijala koje HGK predstavlja poslovnim izaslanstvima u posjetu Hrvatskoj, odnosno hrvatskih izaslanstava u inozemstvu

Centar za investicije Hrvatske gospodarske komore (HGK) predstavio je Katalog/Bazu investicijskih projekata, koji sadržava 108 privatnih i javnih investicijskih projekata u različitim fazama pripremljenosti iz 20 županija, a čija je procijenjena vrijednost približno 5,9 milijardi eura.

Katalog investicijskih projekata
Podaci o projektima prikupljeni su preko mreže županijskih komora, a osim ovih, javno dostupnih informacija o projektima u uglavnom višoj fazi pripremljenosti, Centar za investicije HGK raspolaže i podacima o još 200-injak projekata koji ili nisu dovoljno pripremljeni da bi bili prezentirani potencijalnim ulagačima ili će kandidirati za financiranje iz fondova EU-a, rekla je direktorica Centra Silva Stipić Kobali.
Svrha kataloga je, dodala je, potencijalnim ulagačima na jednome mjestu pružiti podatke o mogućnostima za poslovanje i investiranje u Hrvatsku te o zakonodavnom okviru za ulaganja, ali i domaćim poduzetnicima pomoći da predstave svoje ideje ‘široj publici’.
Katalog će se ažurirati na dnevnoj bazi, a dostupan je besplatno na mrežnim stranicama HGK na hrvatskom i engleskom jeziku te već čini dio promotivnih materijala koje HGK predstavlja poslovnim izaslanstvima u posjetu Hrvatskoj, odnosno hrvatskih izaslanstava u inozemstvu.
Među projektima koji su trenutačno u tom katalogu po broju i vrijednosti prevladavaju projekti u sektoru turizma, u tom su sektoru 32 projekta, ili 24 posto od ukupnog broja, a njihova se vrijednost procjenjuje na gotovo 3 milijarde eura.
Zastupljeniji su i infrastrukturni projekti (20 posto ukupnog broja), projekti ulaganja u obnovljive izvore energije (16 posto), turističku infrastrukturu (15 posto) te u industriju (7 posto).
Promatrano po županijama pak po broju projekata na prvom su mjestu Ličko-senjska i Primorsko-goranska županija, s udjelima od po 18 posto u svim predstavljenim ulagačkim inicijativama, dok su po procijenjenoj vrijednosti na prvom mjestu projekti u Zadarskoj i Primorsko-goranskoj županiji (po približno 1,3 milijarde eura).
Katalog ujedno donosi i osnovne podatke o županijama, kako bi potencijalnim investitorima bile dostupne i informacije o potencijalima sredine koja okružuje pojedini projekt.
(HRT)