U Preporodnoj dvorani HAZU-a održat će se znanstveni simpozij “Znanstveno i tehničko naslijeđe Nikole Tesle”, a bit će otvorena i prigodna izložba skulptura akademskog kipara Pere Jelisića koja će se moći razgledati do 7. siječnja 2014.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježava 70. godišnjicu smrti Nikole Tesle, i to na dan kada je 1896., u dobi od 40 godina, Tesla izabran za počasnoga člana Akademije.
Tom će se prigodom u Preporodnoj dvorani HAZU-a održati znanstveni simpozij “Znanstveno i tehničko naslijeđe Nikole Tesle”, a bit će otvorena i prigodna izložba skulptura akademskog kipara Pere Jelisića koja će se moći razgledati do 7. siječnja 2014., priopćila je Akademija.
Znanstveni skup održava se u suorganizaciji sa Sveučilištem u Zagrebu, Institutom Ruđer Bošković i Hrvatskom sekcijom Međunarodne udruge inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE). Također, održat će se i svečana akademija na kojoj će predsjednik HAZU-a, akademik Zvonko Kusić, govoriti o Tesli kao pokretaču razvoja, a predsjednik IEEE-a Peter Staecker o Teslinu članstvu u toj uglednoj svjetskoj udruzi.
U sklopu obilježavanja obljetnice, koje je organizirano pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, održat će se i koncert na kojem će nastupiti violinist Anđelko Krpan uz klavirsku pratnju Renate Hill.
“Nikola Tesla, elektrotehničar u Americi” izabran je 17. prosinca 1896. za počasnog člana najviše hrvatske znanstvene i umjetničke institucije glasovima 14 od 15 nazočnih akademika, a 1926. postao je i počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu.
Nikola Tesla bio je jedan od najvažnijih znanstvenika i inovatora na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. U svijetu je slavan po brojnim izumima i patentima u području elektrotehnike i radiotehnike, a posebice po primjeni izmjenične struje i radiokomunikaciji.
Svojim je istraživanjima prethodio mnogim važnim otkrićima u fizici (rendgenske zrake, elektron, kozmičke zrake, akceleratori čestica), a predvidio je i brojne tehničke izume dvadesetog stoljeća (televizor, radar, moderne turbine, globalni sustav komunikacija). Međunarodna SI jedinica za magnetsku indukciju nazvana je 1956. njegovim imenom – Tesla, pa je on jedini znanstvenik 20. stoljeća i jedini Slaven po kojem je neka fizikalna jedinica dobila ime. (HRT)