Nagradu, gusku od keramike, s novčanom nagradom od 1.500 eura predali su utemeljitelju i voditelju Hatskoga kola Branku Kornfeindu u dvorani za priredbe u Novom Selu, u okviru svečanosti 20. obljetnice postojanja društva

Folklorna grupa Hatsko kolo jedan je od laureata Gradišćanske nagrade za narodnu kulturu. Nagradu, gusku od keramike, s novčanom nagradom od 1.500 eura predali su u dvorani za priredbe u Novom Selu, u okviru svečanosti 20. obljetnice postojanja društva. Nagradu za narodnu kulturu dodjeljuje ‘zemaljski poglavar’ Hans Niessl.
Gabrijela Novak-Karall, članica žirija, ističe, da je Hatsko Kolo od samoga početka više od tamburaške grupe kao takve.
Nagradu za narodnu kulturu, i to prvo mjesto, koje je dotirano s 3.000 eura je primio Wolfgang Komzak, predsjednik muzeja u u Aschauu.
Gradišćansku nagradu za narodnu kulturu Hans Niessl od 2012. dodjeljuje osobama, institucijama, projektima ili muzejima, koji su se angažirali za očuvanje narodnoga dobra.
Svečanost je počela misom „Svetomu Leonardu“ u dvorani za priredbe u Novom Selu. Nju je muzički oblikovalo Hatsko kolo. Misu je služio utemeljitelj i voditelj Hatskoga kola Branko Kornfeind, bivši seoski župnik. Bio je vrlo sretan i iznenađen nagradom koja je priznanje djelovanja društva.
Hatsko kolo je u 20 godina svoga postojanja izdalo četiri CD-a. Na njima su Marijanske jačke, misa svetomu Leonardu, božićne i stare novoselske pjesme, a posljednje se nalaze i u pjesmarici „Pomisli najzad“, koja je izašla 2006.
(Hrvatska redakcija ORF-a)