Zadnji broj američkog časopisa koji tematizira “tinejdžersku arhitekturu” posvetio je članak projektima Ane Dane Beroš i skupine “ARCHIsquad”, kojoj je bila suosnivačicom

Zadnji broj uglednog američkog časopisa “Harvard Design Magazine“, koji tematizira “tinejdžersku arhitekturu”, posvetio je članak projektima hrvatske arhitektice Ane Dane Beroš i skupine “ARCHIsquad”, kojoj je bila suosnivačicom.
Na kraju smo 2017. godine, pa bi se moglo reći da je milenij u svojim tinejdžerskim godinama. Čini se da je svijet poludio, a to i pokazuje. Njegove tinejdžerske odluke imaju nepopravljive posljedice za cijelo društvo, pojašnjava u uvodnom tekstu 44. broja glavna urednica Jennifer Sigler razloge za temu.
Barcelonska teoretičarka i kritičarka arhitekture Ethel Baraona Pohl analizirala je projekte hrvatske arhitektice, kustosice, urednice i dizajnerice izložaba Ane Dane Beroš i skupine “ARCHIsquad”. U tekstu čiji je naslov preuzela od poznate himničke skladbe Nirvane, “Smells Like Teen Spirit” iz 1991., Baraona Pohl posebno je izdvojila ciklus arhitektonskih predavanja “Out of Focus: Architecture of Giving”, koji je ta skupina mladih arhitekata organizirala još u vrijeme studija na zagrebačkom Arhitektonskom
Pohl posebno vrednuje edukativni rad Ane Dane Beroš fokusiran na djelovanje arhitekture na zajednicu, na kulturu i na politiku, autorice koja će potom, 2014. biti jedna od sedam finalistica čuvene “Wheelwright Prize”, Sveučilišta Harvard, te dobitnica posebnog priznanja na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2014. za svoj multimedijski projekt o problematici izbjeglištva i migracija “Intermundia”.
(Hina)