Republikanac John Kasich (63), uspješni guverner savezne države Ohio, mogao bi postati prvi kandidat za američkog predsjednika koji ima hrvatske korijene

Republikanac John Kasich (63), uspješni guverner savezne države Ohio, mogao bi postati prvi kandidat za američkog predsjednika koji ima hrvatske korijene. Američki ABC piše kako je “gotovo sigurno” da će se ovaj bivši bankar i televizijski voditelj Fox News Channela kandidirati za predsjednika na izborima 2016. godine.
Ohio je jedna od ključnih američkih država koje određuju pobjednika američkih predsjedničkih izbora, a guverner Kasich ima se čime pohvaliti. Ovaj iskusni političar i autor nekoliko knjiga uspio je uravnotežiti proračun i riješiti se manjka. U njegovo vrijeme u privatnom sektoru te države otvoreno je oko 170.000 radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti pala je 21 posto, navodi Fox News, uz napomenu da je u vrijeme guvernera kreirano najviše poslova u povijesti Ohija.
Ponosni sin poštara iz Pennsylvanije za predsjedničku utrku unutar svoje stranke kandidirao se 1999. godine, ali je odustao jer je među sudionicima bio George W. Bush i nije skupio novac za kampanju. Pomoći siromašnima za Kasicha je “važnije od pitanja jesu li smanjeni državni troškovi”. Zbog svojih stavova Wall Street Journal nazivao ga je “apostolom Kasichem”. Taj dobrostojeći republikanac, čiji su roditelji bili demokrati, često se poziva na svoje radničko podrijetlo.
– Ako Kasich ne bude “kralj”, može biti “prvi do kralja”, primjerice, potpredsjednik. Ipak, on je iz Ohija, gdje je postigao odlične rezultate. U SAD-u kažu: “Tko dobije Ohio, Pennsylvaniju i Floridu – dobio je izbore” – istaknuo je Lalić.
(Slobodna Dalmacija/ croatia-presse.de)