Kokoška je dosad osvojila više od 20 festivalskih nagrada, a uvrštena je u međunarodnu konkurenciju kratkometražnih filmova prestižnog Sundance Film Festivala, jedne od najvažnijih smotri nezavisnog filma u SAD-u

Njemačko-hrvatska koprodukcija Kokoška redateljice Une Gunjak osvojila je sinoć Europsku filmsku nagradu (EFA) za najbolji kratkometražni film u latvijskoj prijestolnici Rigi.
Radnja Kokoške odvija se 1993. u okupiranom Sarajevu, a govori o šestogodišnjoj djevojčici Selmi kojoj otac kao rođendanski poklon šalje kokoš. Film Une Gunjak koja potpisuje i režiju i scenarij snimljen je u Zagrebu, u produkciji njemačke kuće Zak Film Productions i hrvatskog koproducenta Siniše Juričića iz Nukleus filma.
Kokoška je dosad osvojila više od 20 festivalskih nagrada, a uvrštena je u međunarodnu konkurenciju kratkometražnih filmova prestižnog Sundance Film Festivala, jedne od najvažnijih smotri nezavisnog filma u SAD-u koju je 1984. godine osnovao Robert Redford.
Crno-bijela drama Ida koju je snimio poljski redatelj Pavel Pavlikovski osvojila je ‘europskog oskara’, nagradu EFA (European Film Awards), a njemački film Master of the Universe o životu frankfurtskog bankara u režiji Marca Baudera proglašen je najboljim dokumentarnim filmom.

Najboljom europskom glumicom proglašena je Francuskinja Marion Cotillard, a najboljim europskim glumcem Timothy Spall.
(HRT)