Nagradu su u talijanskoj Bresciji preuzele autorica projekta, muzejska savjetnica Goranka Horjan i ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Vlasta Krklec. Samo natjecanje Heritage in Motion održano je u Muzeju Santa Gulia u Bresciji gdje su predstavljeni svi projekti finalista

Nakon što je ušao u 12 finalista za prestižnu godišnju nagradu Heritage in Motion koja se dodjeljuje projektima novih tehnologija u području baštine, Gubec Teatar osvojio je nagradu u kategoriji ‘Film i video’. Nagradu su u talijanskoj Bresciji preuzele autorica projekta, muzejska savjetnica Goranka Horjan i ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Vlasta Krklec.
„Zaista smo presretni zbog ove nagrade koja je i zaslužena. Ističem da je naš projekt bio jedini te vrste i potvrđuje da smo izradili multimedijalno rješenje vrhunske kvalitete. Ideja animacije monumentalne spomeničke plastike u naraciji koja uključuje animaciju, svjetlosne i zvukovne efekte, povijesne izvore i književno blago pokazala se dobitnom kombinacijom“ zadovoljno je izjavila Goranka Horjan.
Ovaj projekt Muzeja seljačkih buna iz Gornje Stubice rađen je za obljetnicu Velike seljačke bune 2013. godine, a u njegovoj realizaciji sudjelovao je čitav tim istaknutih multimedijalnih stručnjaka. „Želim zahvaliti svim suradnicima posebno Ervinu Šiliću iz tvrtke Novena, profesoru Goci Vaskovu koji je svojim animacijama oživio detalje spomenika kao i producentu Goranu Pavičiću“ nastavlja Horjan ističući kako Hrvatska zaista ima odlične stručnjake u ovom području i očekuje se njihov snažniji angažman u vremenu koje dolazi.
Samo natjecanje Heritage in Motion održano je 7. i 8. svibnja 2015. u Muzeju Santa Gulia u Bresciji gdje su predstavljeni svi projekti finalista. „Gornjostubički muzej je na taj način dobio i prigodu promovirati svoj rad i baštinu regije što smo dobro iskoristiti“ istaknula je ravnateljica Krklec.
Ovo prestižno natjecanje provodi nekoliko baštinskih institucija pod vodstvom Europe Nostre, Europske muzejske akademije a uz podršku Europeane. Pored muzejskih projekata u njemu sudjeluju i programi baštine koje prijavljuju gradovi i regije. Stoga je ostvareni uspjeh Muzeja seljačkih buna tim veći.
(Culturenet.hr)