Dizel motorni vlak za regionalni promet bio je na promotivnoj vožnji na ograničenoj trasi između gradova Mora i Arvidsjaur

Po prvi put željezničko vozilo hrvatskog proizvođača Gredelja vozilo je švedskim prugama. Dizel motorni vlak za regionalni promet, koji je Gredelj proizveo prije nekoliko godina za potrebe HŽ Putničkog prijevoza, bio je na promotivnoj vožnji na ograničenoj trasi između gradova Mora i Arvidsjaur od 29. ožujka do 1. travnja 2017.

Promotivne aktivnosti organizirane su u suradnji između Gredelja i švedskog privatnog operatera, tvrtkom Inlandsbanan iz Őstersunda, na crti prezentacije vlaka na kolodvorima trase Inlandsbanana, uz mogućnost ulaska i razgledavanja vlaka, te vožnje vlakom za uži krug uzvanika. Valja napomenuti, da su prvi kontakti i razgovori između Gredelja i Inlandsbanana započeli prošle godine, te da je nakon posjete Gredeljevim pogonima, uvidom u tehničke kapacitete, bila dogovorena promotivna vožnja dizel motornog vlaka diljem Švedske, na crti moguće kupnje vlaka, čija bi cijena bila oko 5 milijuna eura.

S obzirom da je Gredelj pozvao predstavnike VRH-a u Stockholmu da se uključe u promotivnu akciju, vlp Anica Djamić i mr.sc. Bernardica Makšijan, opunomoćeni ministar nazočile su prezentaciji Gredeljeva vlaka u mjestu Svenstaviku. Tom prigodom razgovarale su s predstavnicima Gredelja i Inlandsbanana a u kontekstu mogućnosti kupnje vlaka i eventualnog zaključivanja narudžbe za još 5 dodatnih vlakova za švedskog operatera Inlandsbanana.
(se.mvep.hr)