Novoustoličeni nadbiskup mons. Blase Joseph Cupich ponosan je na svoje hrvatske korijene. Dokaz tomu je djelić hrvatske šahovnice u donjem desnom kutu njegova biskupskog grba

Nadbiskup Blase J. Cupich hrvatskoga je podrijetla. Oba su mu roditelja djeca hrvatskih useljenika koji su se početkom 20. stoljeća doselili iz Hrvatske u SAD.
Obje obitelji pripadale su hrvatskoj župi sv. Petra i Pavla u Omahi. Rođen je 19. ožujka 1949. u Omahi, Nebraska, u obitelji u kojoj je bilo devetero djece. Za svećenika je zaređen godine 1975, a za biskupa 1998. Od godine 2010. bio je biskup biskupije Spokane. Ravnatelj je Ureda za pomoć Katoličkoj Crkvi u Središnjoj i Istočnoj Europi pri Biskupskoj konferenciji Sjedinjenih Američkih Država.
Više je puta pohodio Hrvatsku, a posljednji put u ožujku ove godine kada je pohodio više hrvatskih biskupija a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uručio mu je spomen-medalju Zagrebačke nadbiskupije s likom blaženih pastira Augustina Kažotića i Alojzija Stepinca.
Hrvatska zajednica u Chicagu oduševljena je što je novoimenovani nadbiskup hrvatskoga podrijetla, rekao je kustos hrvatskih franjevaca za Ameriku i Kanadu fra Jozo Grbeš. „Nakon što smo na području Chicaga prisutni više od 175 godina, sada imamo novoga nadbiskupa koji je vrlo ponosan na svoje hrvatske korijene“, rekao je Grbeš američkim medijima.
Na tiskovnoj konferenciji u Chicagu novinari su novoimenovanog nadbiskupa pitali o njegovu hrvatskom podrijetlu na što je on odgovorio da se veseli susretu s hrvatskom zajednicom u Chicagu.
Na području Chicaga živi više od 250 tisuća vjernika hrvatskoga porijekla, a u najmanje tri katoličke župe služi se misa na hrvatskome jeziku, navodi se u knjizi „Croatians of Chicagoland“ Marije-Dugandžić-Pašić.
(Laudato.hr.)