Upriličen je i sastanak s voditeljicom podružnice Hrvatske matice iseljenika Brankom Bezić Filipović i Taniom Blažević, povratnicom i predsjednicom splitskog Hrvatsko-australskog društva, čije je sjedište u prostorijama splitske Matice

Ovih dana u Splitu je boravio gradonačelnik Cockburna Logan Howlett i njegova zamjenica Carol Reeve-Fowkes. Cockburn je općina grada Pertha u zapadnoj Australiji gdje živi veliki broj hrvatskih iseljenika, osobito s otoka Korčule i Šolte.
Upriličen je i sastanak s voditeljicom podružnice Hrvatske matice iseljenika Brankom Bezić Filipović i Taniom Blažević, povratnicom čija majka još uvijek živi u Cockburnu. Tania Blažević predsjednica je splitskog Hrvatsko-australskog društva i prijatelja, čije je sjedište u prostorijama splitske Matice.
Može se reći da je Cocburn bio velikodušan prema Hrvatima kada su se imenovale ulice i parkovi. Brojne ulice zovu se po prezimenima prvih doseljenika, kao što su Separovich, Oreb, Zuvela, Buktenica, Garbin, Bavich, Huljich, Covich, Josip Gaspar, Milos, Zlinya, Bosnich, Zukova, Bilcich, Musulin, Orsulich, Mavica, Gerovich i drugi. Dvije ulice zovu se po gradovima – Vis i Blato, a kada se iz Spearwooda vozi po Spearwood Avenue prema Beeliar Driveu nailazi se na napis Dobro Dosli. Na raskrižju su tri lava u čast Dalmacije i bratimljenja sa Splitom. Parkovi nose imena Sumich Park, Visko Park, Huljich Park, Vela Luka Park i Solta Park.
U vrijeme kada je nekolicina gradskih vijećnika Cockburna bila hrvatskog porijekla, donesena je odluka da se izgradi lođa, identična onoj koja postoji u Blatu na Korčuli. Lođu je projektirala arhitektica Snježana Babich, Australka hrvatskog porijekla.

Tekst: Branka Bezić Filipović