Bruji se oblikuju kao društveno angažirana skupina koja svojim pjesmama problematizira i neodgovarajući odnos austrijskih vlasti prema manjinama, pa tako i prema hrvatskoj manjini

Puno je sastavnica kulture hrvatskih manjina u okolnim zemljama kojima se posvećuje mala pozornost ili ih se u potpunosti zanemaruje. Jednu od njih predstavlja stvaranje rok i pop glazbe unutar spomenutih zajednica. Takav pristup je posebno problematičan jer upravo ovi vidovi kulturnog stvaranja zauzimaju sve veći prostor u djelovanju hrvatskih manjinskih zajednica.
Razvijanošću i raznolikošću svoje rok i pop scene posebno se ističu gradišćanski Hrvati. Štoviše, unutar ove zajednice nastao je i poseban pravac u austrijskoj rok glazbi koji se naziva Krowodn-Rock (hrvatski rok) u kojem se miješa narodna glazba gradišćanskih Hrvata s rokom, tekstovi na hrvatskom i njemačkom, a sve to začinjeno s puno društvene kritike i ironije. Začetnici ovog pravca su skupina Bruji.
Bruji imaju svoje korijene u Velikom Borištofu u Gradišću gdje je 1968. nastala skupina The Brew kao cover-band. Postepeno je skupina u svoj program uvela i pjesme s područja bivše Jugoslavije, a posebno je na njih utjecao etno-pop sarajevske grupe Bijelo dugme. Tako počinju obrađivati u novom ruhu i tradicijske pjesme gradišćanskih Hrvata. Od 1980. The Brew postaju Bruji.
Bruji se oblikuju kao društveno angažirana skupina koja svojim pjesmama problematizira i neodgovarajući odnos austrijskih vlasti prema manjinama, pa tako i prema hrvatskoj manjini. U velikoj mjeri Krowodn-Rock je izraz nezadovoljstva položajem hrvatske zajednice u Austriji, posebno među mladima. Premda skupina društvenom djelovanju svojih pjesama daje prednost pred komercijalnim uspjehom Bruji održavaju koncerte širom Europe. U tom smislu članovi skupine se ne ustežu ni od političkog djelovanja. Osnivaju i centar KUGA (Kulturna zadruga) koji njeguje kabare, pop glazbu i bavi se organiziranjem festivala.
Godine 1999. skupina je najavila prestanak rada, no usprkos tome Bruji i dalje sviraju. Iza Bruja su četiri dugosvirajuća nositelja zvuka, dva singla i koncertni album.

Linkovi na Youtubeu:

Nema problema

Gemma Krowodn schaun 

Jutro

Tekst: Marin Knezović