Gradišćanski učenici pet gradišćanskih škola – Theresianuma, Savezne gimnazije i Trgovačke akademije Željezno i Gimnazije i Trgovačke akademije Matrštof -bili su na jezičnom i kulturnom tjednu u Hrvatskoj

Učenici pet gradišćanskih škola – Theresianuma, Savezne gimnazije i Trgovačke akademije Željezno i Gimnazije i Trgovačke akademije Matrštof – bili su od 20. do 27. lipnja na jezičnom i kulturnom tjednu u Hrvatskoj. Putovanje je organizirala profesorica Angelika Kornfeind , a u pratnji učenicima bio je i profesor Ivan Rotter.
Prvoga dana smo oko 7:45 smo krenuli za Hrvatsku. Putovali smo pet sati do Plitvičkih jezera. Tamo smo vidjeli vodopade i lijepa jezera. Plitvička jezera su vrlo lijepa. Nakon jednog sata smo nastavili putovanje do Šibenika. U Šibeniku smo razgledavali grad i plivali smo u moru. Vratili smo se oko devet u hostel da se presvučemo pa smo otišli večerati. Prije dvanaest smo se vratili u hostel. (Savić Nikola i Tešanović Danijel)

Drugoga dana na redu je bio posjet Dubrovniku, ali na putu stali u NP Krka. U parku smo hodali skupa u grupi. Bilo je jako lijepo zato jer je voda bila čista. Kad smo došli do vodopada, dobili smo skoro dva sata vremena da se kupamo ili da nešto pojedemo. Plivanje je bilo prelijepo jer je pogled na vodopad bio divan. Vozili smo se brodom do Skradina gdje nas je čekao naš autobus. U Dubrovnik smo odnijeli kofere u sobu u klasičnoj gimnaziji u centru grada, gdje smo spavali. Sami smo mogli hodati kroz grad i kupati se na plaži. (Valentina Malešević i Lana Magdić)

Treći dan smo se dan četiri sata vozili do Mostara. Dok smo razgledavali grad, išli smo u šoping i kupili suvenire. Išli smo preko mosta i vratili se u bus. Ručali smo u ugostiteljskoj školi u kojoj su posluživali učenici. Poslije smo krenuli za Međugorje. Naša profesorica Angelika Kornfeind nam je dala tekst, tako da smo svi pjevali ispred crkve „Zdrava Djevo“. Vozili smo se dalje u Vid pokraj Metkovića. Bili smo na izletu brodom na rijeci Neretvi. Jeli smo pljeskavice i pili sokove na lađama. Voda iz Neretve je bila odlična, kao naša u Austriji. Poslije izleta smo se vratili u Dubrovnik. Imali smo slobodno, pa smo išli u grad. Trošili smo novac uglavnom na jelo i šoping. Oko jedanaest smo trebali biti opet u hostelu. (Tea i Sara Marković)

Četvrti dan smo krenuli u razgledavanje grada Dubrovnika. Prva postaja je bio povijesno-kulturni muzej gdje smo čuli o ljudima, kulturi, povijesti, medicini i ljudima koji su se ovdje naseljavali i živjeli u razdoblju 13., 14., 15. i 16. stoljeća.
Nakon ručka u restoranu smo posjetili dubrovački muzej Rupe. Nakon napornog razgledavanja bili smo slobodni i odlučili smo otići na dubrovačku, gradsku plažu. Svi smo se rashladili u predivnom i čistom moru.
Umorni smo se vratili u klasičnu gimnaziju Ruđera Boškovića, pa potom opret otišli do grada. Pojeli smo, popili i malo sami razgledavali – bez sunca i vrućine i bez požurivanja profesora. (Nikolina Grgić)

Naše prvo stajanje na petom danu bilo je u malom gradu Stonu. Tamo smo išli šetati po drugom najdužem zidu na svijetu. Potom smo u solani kratko poslušali kako se u gradu dobiva već vjekovima sol. Zatim smo otišli u Mali Ston na ručak i da se malo okupamo. Poslijepodne smo se vozili dalje u Arboretum u Trstenom. Nakon kratke šetnje smo se vratili u Dubrovnik. (Maja Ratković)

Sedmoga dana smo napustili Dubrovnik i krenuli za Split. Vozili smo se oko četiri sata do dolaska u studentski dom , gdje smo prespavali. Nakon što smo se smjestili, svi zajedno smo otišli na plažu. Naš dom se nalazio nekih 30 minuta od centra grada pa smo u grad mogli ići pješice. U centru smo se našli s našim vodičem. Pokazala nam je palaču Dioklecijana i objasnila kako je nastao Split i otkud mu ime. Oko deset smo se vratili u dom i onda se družili u sobama prije nego što smo legli spavati. (Daniel Frkat)

U ovih tjedan dana smo puno obilazili, puno vidjeli i puno čuli. Bio je jako naporan ali uspješan tjedan. U sedam sati smo ustali i doručkovali, a oko pola devet smo krenuli na put kući. Nakon tri sata smo stigli do Smiljana, rodnoga sela Nikole Tesle. Oko pola deset smo svi stigli zdravo i sretno u Austriju. Zahvaljujemo našoj profesorici Angeliki Kornfeind što nam je organizirala ovako zanimljivo i lijepo putovanje i profesoru Ivanu Rotteru što nas je pratio. (Nives Dilber)