Euharistijsko slavlje predvodio mons. dr. Egidije Živković, uz sudjelovanje varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, sisačkog biskupa Vlade Košića, bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka, zagrebačkih pomoćnih biskupa Ivana Šaška i Mije Gorskog te 40-tak svećenika iz više mjesnih crkava

Središnji događaj proslave Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu zbio se u nedjelju, 3. rujna, na samu Svetu nedjelju. Središnja svečanost započela je procesijom hodočasnika od župne crkve do Zavjetne kapele gdje je euharistijsko slavlje predvodio mons. dr. Egidije Živković, biskup gradišćanskih Hrvata iz Željeznog u Austriji, uz sudjelovanje varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, sisačkog biskupa Vlade Košića, bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka, zagrebačkih pomoćnih biskupa Ivana Šaška i Mije Gorskog te 40-tak svećenika iz više mjesnih crkava. Duhovni program za hodočasnike u svetištu je predvodio mons. Zlatko Koren.
Dobrodošlicu svim hodočasnicima uputio je upravitelj svetišta mons. Josip Đurkan, a nakon njega i “drugi domaćin”, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić. Biskup Mrzljak pozdravio je mons. Živkovića za kojega je rekao da predstavlja i utjelovljuje vjeru Hrvata koji su prije pet stoljeća napustili domovinu, ali nisu zaboravili katoličku vjeru i hrvatski jezik. Sudbina hrvatskog čovjeka, iseljavanje i privremeni povratak, prati hrvatski narod kroz sva stoljeća, rekao je biskup Mrzljak.
U uvodu euharistijskog slavlja biskup Živković je rekao: „Radosna srca sam došao da s vama zajedno proslavim ovaj veliki blagdan. Zahvaljujem na pozivnici, ali isto tako se radujem da s vama smijem proslaviti misno slavlje. Nosim vam pozdrave gradišćanskih Hrvata, najstarije grane hrvatskog naroda u dijaspori. Želim s vama zajedno ući u najdivnije tajne naše vjere”.
Ovu središnju svečanost proslave Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, na kojoj je sudjelovalo nekoliko tisuća vjernika usprkos kišnom vremenu, izravno su u svom programu prenosili Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski katolički radio i Radio Ludbreg. Na misi su bili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednika Sabora akademik Željko Reiner i Siniša Hajdaš – Dončić, izaslanica predsjednika Vlade RH Sunčane Glavak, varaždinski župan Radimir Čačić, predsjednik SDP-a Davor Bernardić te drugih.
Nakon središnje mise nastavljene su pobožnosti pred pokaznicom s relikvijom za koju je papa Leon X. izdao bulu 1513. g. i naložio da se narodu izlaže na klanjanje u nedjelju prije Male Gospe.
(IKA)