Na susretu klapa zapjevali su prvi put i gosti iz Austrije, klapa Vrime iz Wulkaprodersdorfa. Organizator susreta je KUD „Žrnovnica„ i klapa Žrnovnica

Blagdan svetoga Ante, zaštitnika djece i putnika, obilježen je i u Žrnovnici na Privoru, te osim svečanog misnog slavlja uz blagoslov djece kojega je predvodio mjesni župnik don Luka Jozić, održan je i Međunarodni susret klapa Sv. Ante 2014.- Privor.
U svom petom izdanju ovogodišnji festival dalmatinske klapske pisme – nematerijalnog kulturnog dobra pod zaštitom UNESCO – ima i prefiks međunarodni budući su među devet klapa nastupili i gosti iz Italije i Austrije. Burni pljesak mnogobrojne publike pred pozornicom na Privoru, tik uz dvjesto godina staru crkvicu Svetoga Ante, nagradio je izvedbu ženske klape Verona koja je otpjevala i pjesmu “Djetešce nam se rodilo”. Oduševljenje je izazvala i vrhunska izvedba pjesme “Ribar plete mrižu svoju” njihovih muških kolega okupljenih u klapi La Fonte iz Lavagna pod ravnanjem maestra Lina Pasetta, direktora popularnog Međunarodnog festivala zborova koji se održava u Veroni.
Na susretu klapa zapjevali su i gosti iz Austrije, klapa Vrime iz Wulkaprodersdorfa, dok su dlanove okupljenih svojim nastupom zagrijali i naši predstavnici redom nagrađivane klape od ženske Luka Rijeka, pa muških Pinguentuma iz Buzeta, Munite iz Zadra i Furešti iz Karlovca, uz žensku klapu Besida iz Klisa, te domaćina same manifestacije klape Žrnovnica pod ravnanjem Marka Marina. U sklopu ovogodišnjeg “Žrnovskog koncertnog Ave Veruma”, upriličen je i još jedan nastup klapa i to na splitskom Peristilu.
Peti jubilarni Međunarodni susret klapa »Sv. Ante« u Privoru održan je u petak. 13. lipnja, a sudjelovale su klape: Pingentum (m.) – Buzet, pobjednik prošlogodišnjega festivala klapov u Omišu,La Fonte di San Briccio (m.) – Lavagno/ Italija, Luka (ž.) – Rijeka, Vrime (m.) – Vulkaprodrštof (Austrija),Besida (ž.) – Klis, Incanto (ž.) – Kotor/Crna Gora, Furešti (m.) – Karlovac, Verona (ž.) – Verona/Italija.
Voditelji programa bili su Sandra Barčot i Jakša Fiamengo; a organizator susreta je KUD „Žrnovnica„ i klapa Žrnovnica.
(Hrvatske novine/SD)