Povod za izložbu je 350. obljetnica prvoga nošenja kravate, a ideja je da se izložba o kravati nagodinu (2017.) postavi u Zagrebu, Parizu, Lilleu, Brüsselu i drugim europskim gradovima. Prije dvije godine izložba o kravati bila je otvorena u Šopronu

Delegacija iz Gradišća je 4. travnja u Zagrebu predstavila svoj projekt izložbe o povijesti hrvatske kravate pod naslovom „Gentleman i kravata“. Sastali su se s kustosima zagrebačkih muzeja, Muzeja za umjetnost i obrt, Etnografskoga muzeja i Klovićevih dvora.
Rođeni Cindrofac, poduzetnik Štefan Benczak, za izložbu bi stavio na raspolaganje svoju zbirku eksponata. S njim su razgovarali predsjednik Društva Hrvata u Mađarskoj Franjo Pajrić i predsjednik Hrvatskoga kulturnoga društva Stanko Horvath.

Ideja je da se izložba o kravati nagodinu (2017.) postavi u Zagrebu, Parizu, Lilleu, Brüsselu i drugim europskim gradovima. Naime, kao što kaže Stanko Horvath, prije dvije godine izložba o kravati bila je otvorena u Šopronu. Kolekcija je jako vrijedna i bogato ilustrirana slikama. Ako postoji daljnji interes drugih muzeja, onda bi cilj bio, da se pokaže širom Europe.
Delegacija Gradišćanskih Hrvata je već početkom ožujka bila u Zagrebu u Državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske i predstavila projekt izložbe o povijesti hrvatske kravate pod naslovom „Gentleman i kravata“.
Povod za izložbu je 350. obljetnica prvoga nošenja kravate. Slika iz 1667. prikazuje francuskoga kralja Louisa XIV., kako prvi put u javnosti nosi kravatu.
(Hrvatska redakcija ORF-a)