Knjigom Erike Racz Hrvati u Pomurju su, uz rječnik, dobili i detaljnu monografiju o svojem jeziku koja može biti beskrajan poticaj za čuvanje identiteta i jačanja kohezije te zajednice, ali i nepresušni izvor tema za metodički pristup razlikovnoj gramatici u osnovnim školama u Pomurju

Knjiga Erike Racz „Govori pomurskih Hrvata“blagdan je za sve jezikoslovce, ali posebice za Hrvate u Pomurju koji su uz rječnik dobili i detaljnu monografiju o svojem jeziku koja može biti beskrajan poticaj za čuvanje identiteta i jačanja kohezije te zajednice, ali i nepresušni izvor tema za metodički pristup razlikovnoj gramatici u osnovnim školama u Pomurju.
Svjesni smo da je sa svakom generacijom pomurskih Hrvata situacija s kajkavštinom sve lošija (neki kažu i bezizlazna), no pojava ovakvih knjiga može znatno usporiti taj zaborav. Zato hvala gospođi Eriki Rácz na njezinu neprocjenjivu trudu i hrabrosti što se upustila u ovo izuzetno složeno istraživanje. Mjesta i zajednice koje imaju sreću da se u njima rode takve osobe ostaju zabilježene u povijesti dok one druge neumitno utonu u ništavilo i bezdan.
(http://www.mhti.hu)

Tekst: Đuro Blažeka