Dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača sud je 15. travnja 2011. proglasio krivima i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu

 

Žalbeno vijeće Haškog suda danas je poništilo je osuđujuće presude za progon, deportiranje kao zločine iz čovječnosti te izreklo oslobađajuću presudu za generala Antu Gotovinu i Mladena Markača. Sudac je naredio da se generali odmah oslobode.

Ante Gotovina i Mladen Markač izložili su Obrovac, Gračac, Knin i Bekovac granatiranju koje nije bilo protuzakonito te nisu sudjelovali u zločinačkom pothvatu s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili prijetnjom sile. Također nije bilo dovoljno dokaza da je u granatiranje tih gradova bilo prekomjerno. Izjavio je to predsjednik Haškog suda Theodor Meron na ročištu na kojem se izriče konačna presuda hrvatskim generalima.

Također, u postupanju generala Gotovine i Markača nije postojao nikakav propust u postupanju što se tiče alternativnih oblika odgovornosti – te u smislu zapovjedne odgovornosti neće generalima izreći bilo kakvu osuđujuću presudu.

Podsjetimo, dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača Haški je sud 15. travnja 2011. proglasio krivima i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu.


Hrvatska u očekivanju presude generalima

Haški optuženici mogu izaći na slobodu nakon odsluženja dvije trećine kazne. Tako bi Gotovina mogao biti pušten neposredno nakon presude ako mu se kazna smanji na 10 ili manje godina, a Markač ako ako mu se kazna smanji na osam i pol godina zatvora. Gotovina je pritvoren od kraja 2005., a Markač je u pritvoru proveo pet i pol godina. Ako se potvrde kazne iz prvostupanjske presude, Markač bi dvije trećine kazne odslužio u ožujku 2019. godine, a Gotovina u prosincu 2021. godine.

Osim velikog broja novinara, u Haag su stigli i Hrvati iz iseljeništva koji su sinoć ispred zgrade suda zapalili svijeće i u Rotterdamu bili na misi za generale. Konačnu presudu generalima donijelo je Žalbeno vijeće koje čine suci Theodor Meron, Fausto Pocar, Mehmet Güney, Paul Robinson i Carmel A. Agius. (HRT)