Na 352 stranica, Godišnjak donosi 13 znanstvenih i stručnih radova, koje tematiziraju neki aspekt društvenog života Hrvata u Vojvodini, bilo u povijesti bilo u sadašnjosti

Osmi broj Godišnjaka za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata predan je u tisak sredinom srpnja 2017. godine. Na 352 stranica, Godišnjak donosi 13 znanstvenih i stručnih radova, koje tematiziraju neki aspekt društvenog života Hrvata u Vojvodini, bilo u povijesti bilo u sadašnjosti. I u ovom se Godišnjaku svi radovi po prvi put objavljuju. Sadržaj Godišnjaka podijeljen je u pet tematskih cjelina, u kojima su radnje iz društvenih i humanističkih znanosti, a čija objava ima značaj znanstvenog prinosa za sve subetničke skupine Hrvata u Vojvodini.

U prvoj cjelini „Povijesne znanosti – prostor, procesi, događaji“ nalazi se pet radova, i to dr. sc. Marija Bare, dr. sc. Franje Emanuela Hoška i dr. sc. Ladislava Heke.

U drugom se odjeljku, pod naslovom „Pravo i politologija“ nalaze radovi mladoga Darka Baštovanovića i dr. sc. Slavena Bačića.

Četvrta cjelina, „Sociokulturna antropologija i etnologija“, ima četiri rada, i to Gorane Ražnatović Marina Mihalje i Tomislava Augustinčića.

Radnje u petome bloku posvećene su Anti Sekuliću, jednoj od najvećih osobnosti u znanosti i publicistici druge polovice XX. i s početka XXI. stoljeća među vojvođanskim Hrvatima, koji je preminuo 2016. godine. O znanstvenom i publicističkom djelu Ante Sekulića uvršteni su prilozi dr. sc. Roberta Skenderovića i dr. sc. Petra Vukovića.

Šesta cjelina – „Prikazi knjiga“ (str. 287-318), donosi prikaze znanstvenih i publicističkih djela o vojvođanskim Hrvatima objavljena tijekom 2015. godine, i to Ivane Andrić Penave, Petra Šokčevića, Vladimira Nimčevića, Darka Baštovanovića, Katarine Čeliković, Josefa Baslera, Ivane Petrekanić Sič, Marka Sente i Vojislava Temunovića, Tomislava Žigmanova Vladimira Nimčevića, Ljubice Vuković Dulić, Dominika Demana, Davora Martinčića i Petra Pifata te Željke Zelić.

Više