‘Globalna Hrvatska’ će se emitirati svakoga radnog dana na međunarodnome multimedijskom programu HRT-a – Glas Hrvatske, od 14 do 17 sati

Hrvatska radiotelevizija od ponedjeljka, 9. travnja pokreće novu emisiju namijenjenu Hrvatima izvan Republike Hrvatske, pod nazivom ‘Globalna Hrvatska’. Emitirat će se svakoga radnog dana na međunarodnome multimedijskom programu HRT-a – Glas Hrvatske, od 14 do 17 sati.
Emisija će pratiti sve dnevne događaje važne za Hrvate izvan Republike Hrvatske, ponajprije za Hrvate u Bosni i Hercegovini u kojoj su konstitutivan narod, ali i za hrvatske manjine u dvanaest europskih država te za hrvatsko iseljeništvo u zapadnoeuropskim i prekooceanskim zemljama.
U okviru emisije emitirat će se i ‘Dnevne novosti’ Prvoga programa Hrvatskoga radija u 15.00, ‘Vijesti na španjolskome jeziku’ u 16.30, prilozi iz HRT-ovih regionalnih radiopostaja, zanimljivih za hrvatsko iseljeništvo te javljanja HRT-ovih dopisnika iz inozemstva.
– U emisiji će se otvarati i stalne teme važne Hrvatima izvan Republike Hrvatske kao što su stjecanje hrvatskoga državljanstva, mogućnost gospodarskih ulaganja u Republiku Hrvatsku, pitanje dvostrukoga oporezivanja, mirovina stečenih u inozemstvu i slično – ističe vršitelj dužnosti urednika Samostalnoga odjela Program za Hrvate izvan domovine Hrvatske radiotelevizije Ivo Kujundžić.
Dodaje kako je ovaj projekt posljedica zahtjeva Hrvata izvan Republike Hrvatske koji žele upravo takvu emisiju – emisiju koja će biti informativna, aktualna i zanimljiva i koja će svakodnevno donositi pregled najvažnijih događaja.)
Najesen bismo željeli krenuti i s televizijskom emisijom ‘Globalna Hrvatska’ na Petome programu Hrvatske televizije – govori Kujundžić.
Pripreme za pokretanje nove emisije provode se u koordinaciji s vršiteljicom dužnosti glavnoga urednika Hrvatskoga radija Elianom Čandrlić, a urednica projekta je Majda Ivković. Dnevne urednice bit će dugogodišnje novinarke HRT-a i Glasa Hrvatske Jasminka Perić, Mirjana Žugec Pavičić, Ivana Perkovac i Slavica Štefić, dok će tehničku potporu osigurati Marko Malnar i Antun Tomičić sa suradnicima.
Ivković najavljuje kako u studiju uživo očekuju zanimljive goste iz cijeloga svijeta te će se, prema potrebi, povezivati s kolegama iz HRT-ovih regionalnih radiopostaja.
– Posebno će biti zanimljivo poslušati javljanja naših dopisnika iz inozemstva, odnosno kolega novinara koji su pripadnici drugoga ili trećega naraštaja potomaka hrvatskih iseljenika – ističe Ivković te dodaje kako će ‘Globalna Hrvatska’ biti svakodnevna, živa spona domovine s našim ljudima i u najudaljenijim dijelovima svijeta. – Zavirit ćemo u njihovu svakodnevicu, ali i oni u našu – zaključuje.
Uvođenjem nove trosatne emisije međunarodni multimedijski program HRT-a – Glas Hrvatske i Hrvatska radiotelevizija u cijelosti će ispunjavati obveze iz Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske o potrebnoj dnevnoj proizvodnji emisija na hrvatskome jeziku namijenjenih iseljeništvu.
Emisiju ‘Globalna Hrvatska’ bit će moguće pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala koristeći multimedijske usluge HRTi. (www.croexpress.eu)

“””””””””””””””””””””