Najviše biračkih mjesta, 33, određeno je za BiH. U Njemačkoj će ih biti 18, u Srbiji i Crnoj Gori po dva, a u Sloveniji i Austriji po jedno biračko mjesto. U Italiji će ih biti tri, a u Mađarskoj dva – u Budimpešti i Pečuhu

Na parlamentarnim izborima za osmi saborski saziv, osim u Hrvatskoj moći će se glasovati i u inozemstvu, na 114 biračkih mjesta u 48 država.
Najviše mjesta, 33, određeno je za BiH – osam u Sarajevu, 20 u Mostaru, tri u Tuzli te dva u Banja Luci. Broj biračkih mjesta u BiH veći je u odnosu na zadnje parlamentarne (za tri), ali i predsjedničke izbore (za 18), pa je za očekivati da se neće ponoviti gužve s predsjedničkih izbora u prosincu, odnosno siječnju.
I za Njemačku, gdje žive brojni Hrvati, određeno je više biračkih mjesta, na predsjedničkim izborima bilo ih je 13, na parlamentarnim će ih biti 18 – dva u veleposlanstvu u Berlinu, po tri u konzulatima u Frankfurtu i Düsseldorfu, jedno u Hamburgu, četiri u Münchenu, te pet u konzulatu u Stuttgartu.
Za Srbiju su određena dva biračka mjesta – u veleposlanstvu u Beogradu, te generalnom konzulatu u Subotici, dva su i u Crnoj Gori, u Podgorici i Kotoru.
U Sloveniji i Austriji otvorit će se po jedno biračko mjesto, u veleposlanstvima u Ljubljani i Beču, u Italiji tri, u veleposlanstvu u Rimu, te u konzulatima u Milanu i Trstu, u Mađarskoj dva – u Budimpešti i Pečuhu.
Prva će se birališta za parlamentarne izbore otvoriti u Australiji, u subotu, 7. studenoga u 21 sat po hrvatskom vremenu, posljednje biralište u Los Angelesu u ponedjeljak, 9. studenoga u 4 sata ujutro po hrvatskom vremenu.
Na parlamentarnim izborima prije četiri godine glasovalo se u 52 države, otpale su Iran, Malezija, Maroko, Sirija, Venezuela i Novi Zeland gdje su zatvoreni hrvatski konzulati. U odnosu na 2011., ove se godine može glasovati u Brazilu i Kataru.
U inozemstvu, u posebnoj XI. izbornoj jedinici, tri zastupnika bira “dijaspora”, odnosno hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj.
U inozemstvu glasuju i birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji se na izborni dan zateknu izvan države. Glasuju također u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima za zastupnike svoje izborne jedinice, s tim da se trebaju prethodno registrirati ili ishoditi potvrdu radi glasovanja izvan mjesta prebivališta.
Na parlamentarnim izborima bira se 151 zastupnik – 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira “dijaspora”, a osam pripadnici nacionalnih manjina.
Broj zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru za hrvatske državljane izvan Hrvatske od prvotnih 12 mjesta za dijasporu koliko ih je bilo 1995. na tri koliko ih je danas u aktualnom sazivu Sabora, smanjen je 2010. Čelnici SDP-a i HDZ-a dogovorili su da će hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj ubuduće izvan države moći glasovati isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a tzv. dijaspora imat će zajamčena tri mjesta u Saboru.
(narod.hr/hina)