Izložbeni postav čini dvadesetak panoa s pretiscima Vinodolskog zakonika iz 1288., Senjskog misala tiskanog na glagoljici 1494. godine i brojnih drugih dokumenata i glagoljskih rukopisa s područja Kvarnera i Istre, a pripremila ga je Maja Franković, akademska slikarica i profesorica na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci

„Glagoljica – trajni pečat hrvatske pismenosti i identiteta (Brseč, Mošćenice i Mošćenička Draga)“, naziv je izložbe otvorene 20.csvibnja u Hrvatskom centru u Beču, kojom se je općina Mošćenička Draga predstavila Bečanima kao kulturna i turistička destinacija.
Organizirali su je Katedra Čakavskog sabora općine Mošćenička Draga, Turistička zajednica i općina Mošćenička Draga i udruga „Jenio Sisolski“ iz Brseča. Izložbeni postav čini dvadesetak panoa s pretiscima Vinodolskog zakonika iz 1288., Senjskog misala tiskanog na glagoljici 1494. godine i brojnih drugih dokumenata i glagoljskih rukopisa s područja Kvarnera i Istre, a pripremila ga je Maja Franković, akademska slikarica i profesorica na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.
Izložbu je otvorio hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, a nazočnom skupu obratili su se i predsjednik Hrvatskog centra Tibor Jugovits, zamjenik načelnika Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj, direktorica TZ Općine Mošćenička Draga Nensi Dretvić, Sandra Sudec, znanstvenica Staroslavenskog instituta u Zagrebu i Alja Čenić, članica Katedre Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga koja se zalaže za razmjenu i suradnju umjetnika iz Hrvatske, Njemačke i Austrije. Nazočan je bio i direktor predstavništva HTZ u Beču Ranko Vlatković.
– Glagoljica je staro hrvatsko i europsko pismo, interesantno i autentično, pravi hrvatski brend, rekao je Bakota dodavši kako je izložba „duhovna veza s našom prošlošću i spona prema budućnosti“.
Dr. Sudec je govorila o glagoljici na području Mošćeničke Drage, njenim posebnostima i kontinuitetu do 20. stoljeća te povijesnoj i znanstvenoj komponenti i sačuvanim spomenicima kulture.
– Izložbom želimo predstaviti Austrijancima i svim drugim narodima taj prelijepi rukopis i povijest naših predaka, na koje smo ponosni, istakao je Staraj, pozvavši Bečane da posjete Mošćeničku Dragu i Kvarner.
– Posebnim predstavljanjem destinacije Mošćenička Draga kroz priču Glagoljica-Trajni pečat hrvatske pismenosti i identiteta želimo promovirati našu zemlju, kulturu, tradiciju i povijest te naravno turizam, na najbolji mogući način, rekla je direktorica TZ Dretvić, napomenuvši da to kontinuirano čine već godinama te da su se na sličan način predstavili i u Grazu, bečkom sjedištu UN-a, mađarskom Schopronu i njemačkom Gelsenkirchenu.
Jugovits je rekao da izložbeni postav o glagoljici za gradišćanske Hrvate ima „veliki značaj“. Glazbeni okvir izložbi, koja ostaje otvorena do 28. lipnja, dali su Irene Frank (čelo) i Martin Hlatky(gitara).
(Večernji.hr)

Tekst: Snježana Herek