Učenici petoga i šestoga hrvatskoga razreda savezne gimnazije Kurzwiese u Željeznom vratili su se s jednotjednoga gostovanja u Puli. Petnaestero učenika bilo je na jezičnoj razmjeni kod partnerske škole, dvojezične talijansko-hrvatske srednje škole „Dante Alighieri“. Školska razmjena održala se pod geslom „Europa: prošlost, sadašnjost i budućnost“

Učenici petoga i šestoga hrvatskoga razreda savezne gimnazije Kurzwiese u Željeznom vratili su se s jednotjednoga gostovanja u Puli. Petnaestero učenika bilo je na jezičnoj razmjeni kod partnerske škole, dvojezične talijansko-hrvatske srednje škole „Dante Alighieri“. Školska razmjena održala se pod geslom „Europa: prošlost, sadašnjost i budućnost“.

Voditeljica grupe bila je učiteljica hrvatskog jezika u Željeznom Sanja Abramović. „ Učenici su dio Hrvatske – dio zemlje, kulture i jezika. Oni nisu samo turisti koji razgledaju znamenitosti, dio su obiteljskoga života, stanuju kod obitelji i tri dana pohađaju školsku nastavu“, rekla učiteljica Abramović. Učenici su se u radionicama bavili s neverbalnom komunikacijom i kulturnim posebnosti u komunikaciji.
Mladi Gradišćanci bili su na izletu na otoku Krku. U Jurandvoru su razgledali crkvu Sv. Lucije, gdje je 1850. nađena Bašćanska ploča. Razgledali su Rovinj i park „Histria aromatica“, kao i Bale.
Prije nekog vremena u Gradišće su se sa školske razmjene u Zagrebu vratili i učenici četvrtoga hrvatskoga razreda savezne gimnazije u Željeznom. Vodila ju je učiteljica Sabine Nagy.
(Hrvatska redakcija ORF-a)