Devet gimnazijalaca iz Željeznog, pod vodstvom učiteljice Sabine Nagy, bilo je na školskoj razmjeni kod partnerske osnovne škole Dr. Ivan Merza u Zagrebu

Devet učenika 4. f razreda Savezne gimnazije Kurzwiese u Željeznom bilo je krajem travnja na školskoj razmjeni u Zagrebu. Pod vodstvom učiteljice Sabine Nagy boravili su tjedan dana kod partnerske osnovne škole Dr. Ivana Merza.

Mladi Gradišćanci bili su smješteni u obiteljima zagrebačkih učenika. Uz podučavanje, gimnazijalci su mogli upoznati glavni grad Hrvatske, a na programu je bio i izlet u NP Plitvička jezera.

Gradišćanski učenici imali su stručnoga vodiča za upoznavanje sa zagrebačkom kulturnom baštinom, a jedan dan su morali istraživati grad sami – kako bi ispunili neke zadatke i mogli odgovarati na pitanja.

Učenici su bili oduševljeni Tehničkim muzejom, gdje su poslušali zanimljivo predavanje o Nikoli Tesli i vidjeti planetarij.

Učenici iz Gradišća su u školi Ivana Merza pohađali nastavu povijesti, zemljopisa i engleskoga jezika, ali slušali su i posebno za njih priređeno predavanje o glagoljici.

Savezna gimnazija Kurzwiese u Željeznom razmjenu s Osnovnom školom Dr. Ivana Merza ima već nekoliko godina. Cilj joj je da učenici čuju hrvatski standardni jezik, doznaju nešto o hrvatskoj kulturi i mentalitetu, da upoznaju druge ljude i da vide kako žive, kazala je profesorica za hrvatski jezik Sabine Nagy.

Nagodinu će učenici iz Zagreba doći u Gradišće.
(Hrvatska redakcija ORF-a)