Pripadnici 24. kontingenta Oružanih snaga RH, savjetnici za rodnu ravnopravnost u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu, dodijeljena je medalja za postignuća na području integracije žena u specijalnoj policiji u operaciji ISAF

Pripadnici 24. kontingenta Oružanih snaga RH, brigadnoj generalici Gordani Garašić, savjetnici za rodnu ravnopravnost u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu, dodijeljena je medalja za postignuća na području integracije žena u specijalnoj policiji u operaciji ISAF, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).
Generalici Garašić medalju je uručio zapovjednik Glavnog zapovjedništva specijalnih policijskih snaga (General Command Police Special Unit) Ministarstva unutarnjih poslova u Afganistanu, general bojnik Asadullah Sherzad.
General bojnik Sherzad čestitao je brigadnoj generalici Garašić na medalji, naglasivši kako je medalja dodijeljena u sklopu dobre suradnje i zalaganja za integraciju žena u specijalnoj policiji u mirovnoj operaciji ISAF.
Također je naglasio kako su u Specijalnom policijskom obučnom središtu (Special Police Training Center), u koje Hrvatska iduće godine planira uputiti savjetnički tim, uključujući i savjetnicu za obuku afganistanskih pripadnica specijalne policije, već određeni smještajni kapaciteti i za buduće pripadnice specijalne policije.
Savjetnici za rodnu ravnopravnost ISAF/RS imaju zadaću obuke, potpore i savjetovanja svojih partnera u Ministarstvu obrane i unutarnjih poslova Afganistana glede integracija žena u njihove redove, sa svrhom njihovog aktivnog i učinkovitog sudjelovanja, a u skladu s preuzetim međunarodnim obvezama.
Oba ministarstva u Afganistanu usvojila su strateške i planske dokumente kojima se predviđa da će u idućih 10 godina u sigurnosnim snagama žene biti zastupljene sa 10 posto.
Danas je to oko 2 posto u vojsci i policiji zajedno (869 u vojsci i 2400 žena u policiji), navode iz Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.
(Hina)