Mlada hrvatska znanstvenica Andrea Gelemanović osvojila je drugo mjesto na međunarodnom natjecanju Laboratorij slave/FameLab na Festivalu znanosti u Cheltenhamu u Britaniji. Laboratorij slave organizira se u Velikoj Britaniji od 2005. godine u sklopu Festivala znanosti u Cheltenhamu

Mlada hrvatska znanstvenica Andrea Gelemanović osvojila drugo mjesto na međunarodnom natjecanju Laboratorij slave/FameLab na Festivalu znanosti u Cheltenhamu u Britaniji. Laboratorij slave organizira se u Velikoj Britaniji od 2005. godine u sklopu Festivala znanosti u Cheltenhamu.
Na inicijativu British Councila natjecanje je 2007. godine prošireno i na devet zemalja jugoistočne Europe, uključujući i Hrvatsku.
Tijekom natjecanja mladi znanstvenici pokušavaju publici predstaviti neku znanstvenu temu na jednostavan i zabavan način. Svaka prezentacija traje tri minute, a odvija se bez upotrebe suvremenih pomagala poput filmova ili power-pointa.
Andrea Gelemanović je svoje mjesto u finalu osigurala na kvalifikacijskom natjecanju u konkurenciji pobjenika iz 21 zemlje, a potom se izborila za drugo mjesto iza pobjednika Fergusa McAuliffea iz Irske.
Ovo je u posljednjih šest godina održavanja ovog natjecanja već četvrti put da je Hrvatska na pobjedničkom postolju, uz osvojeno jedno prvo mjesto ( Marko Košiček 2008.) i tri druga mjesta po odluci stručnog žirija, uz Andreju Gelemanović, drugo mjesto zauzele su Maja Marasović (2009.) i Ivana Stražić (2010.).
(Jutarnji list)