Prošlogodišnja dobitnica nagrade Benitta Ferrero Waldner će zajedno s Mirom Gavranom nagradu preuzeti 20. prosinca u Beču u Saveznom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije, u dvorani koja nosi Mockovo ime

Hrvatski književnik Miro Gavran dobitnik je ovogodišnje međunarodne nagrade Dr. Alois Mock Europapreiss 2017 koja se već četrnaest godina dodjeljuje istaknutim pojedincima koji su, u duhu europske ideje zajedništva, svojim književnim ili novinarskim djelima, aktivnostima u javnom sektoru, u organizacijama ili u poslovanju promovirali europske vrijednosti i jedinstvo.
Među dosadašnjim dobitnicima nagrade ugledni su Europljani poput njemačkoga ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera, člana Europskog parlamenta Otta von Habsburga, predsjednika Europskog parlamenta Jerzyja Buzeka, povjerenice za pravosuđe Europske komisije Viviane Reding, mađarsko-austrijskoga novinara Paula Lendvaija, bivšega predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, bivšega češkog ministra vanjskih poslova Karela Schwarzenberga, bivšega francuskog ministra vanjskih poslova Rolanda Dumasa te slovačke glumice i diplomatkinje Magdalene Vašaryove, priopćila je agencija Presscut.
Prošlogodišnja dobitnica nagrade bivša je austrijska ministrica vanjskih poslova i povjerenica EU-a Benitta Ferrero Waldner, koja će zajedno s Mirom Gavranom nagradu preuzeti 20. prosinca u Beču u Saveznom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije, u dvorani koja nosi Mockovo ime.
Gavranova povezanost s austrijskim kulturnim prostorom snažna je i dugotrajna, pa je tako bečki izdavač Seifert Verlag objavio Gavranove romane “Zaboravljeni sin”, “Judita”, “Krstitelj” i “Poncije Pilat”, ističe se u priopćenju. Osim toga, u Beču je u proteklih dvadesetak godina gostovalo dvanaest njegovih kazališnih predstava te je do sada imao devet kazališnih premijera na njemačkom jeziku u Austriji i Njemačkoj. Radnja njegovih drama “Najduži dan Marije Terezije” i “Pacijent doktora Freuda” događa se upravo u Beču, a u Austriji se djelomično odvija i radnja njegovih dvaju novijih romana “Kafkin prijatelj” i “Nekoliko ptica i jedno nebo”, stoji u priopćenju.
(Hina)