Drama “Noć bogova” bit će premijerno izvedena 22. studenoga u Kazalištu Kopar u Kopru u Sloveniji, a “Lutka”7. prosinca u Slovačkoj u Kazalištu Jana Palarika u Trnavi. Koparska izvedba bit će 22. izvedba drame

Drama Mire Gavrana “Noć bogova” bit će premijerno izvedena 22. studenoga u Kazalištu Kopar u Kopru u Sloveniji. Prijevod na slovenski jezik načinila je Emica Antončić, dok je redatelj Jaka Ivanc. U glavnim ulogama nastupaju Rok Matek, Danijel Malalan i Lara Jankovič. Ova rana Gavranova drama iz 1986.godine do sada je imala 21 premijeru diljem svijeta, tako da će koparska izvedba biti 22. po redu.
Radnja ove drame koja tematizira ljubav, prijateljstvo i političku manipulaciju odvija se na dvoru Louisa XIV., a u njoj imamo samo tri junaka: Louisa, njegovu dvorsku ludu i slavnog pisca Molierea.
Drama Mire Gavrana “Lutka” premijerno će biti izvedena 7. prosinca u Slovačkoj u Kazalištu Jana Palarika u Trnavi. Prevoditelj na slovački je Jan Jankovič, redatelj je Ladislav Kočan, dok u glavnim ulogama nastupaju Silvia Holečkova-Soldanova i Ladislav Kočan. Riječ je o drami koja je u lipnju prošle godine imala svjetsku praizvedbu na engleskom jeziku u New Yorku, a potom je u jesen prošle godine premijerno izvedena u Zagrebu na hrvatskom jeziku u produkciji Teatra GAVRAN. Drama govori o muškarcu samcu koji otpočinje život sa ženom lutkom koja je sofisticirani android koji je konstruirala žena izumiteljica netom nakon svoga razvoda.
(MG)