Samo u prva četiri mjeseca ove godine, Gavran je imao čak deset kazališnih premijera u Americi, Aziji i Europi. Kazališni je niz otpočeo u siječnju premijerom njegove drame “Lutka” prvo u Los Angelesu a potom u Mumbaiu. “Sve o ženama” premijerno je postavljena u veljači u Indiji i u Estoniji

Predstava književnika i dramatičara Mire Gavrana “Sve o ženama” uvrštena je u ovogodišnji program međunarodnog kazališnog festivala Off Avignon, jedne od najvećih svjetskih manifestacija posvećenih nezavisnim kazališnim produkcijama koja se ove godine održava od 4. do 26. srpnja u tom francuskom gradu. Tekst su na francuski prevele Anica Falamic-Brochoire i Tsolinee Vacher. Redatelj je Etienne Chevrel, dok u glavnim ulogama nastupaju Fanny Honore, Friedrique Renda i Tsolinee Vacher.
Radnja drame smještena je u današnji Zagreb, a u njoj tri glumice igraju svaka po pet različitih uloga u pet priča prožetih snažnim emocijama i humorom, pružajući gledateljima uvid u intimni život suvremenih žena.
Tekst napisan 2000. i premijerno izveden u autorovu Epilog teatru preveden je na petnaestak jezika te je dosad imao četrdesetak premijera diljem svijeta, od Zagreba, Sarajeva, Mostara i Ljubljane, pa sve do New Yorka, Mumbaia, Buenos Airesa, Rio de Janeira, Krakova, Bratislave, Trnave, Praga, Rige, Varšave, Bukurešta, Augsburga i Novosibirska.
Kako se ističe u najavi, Gavranova komedija o raznim generacijama Zagrepčanki i njihovim intimnim promišljanjima i sudbinama prošle je godine u lipnju uz zapažen uspjeh kod kritike i publike premijerno izvedena i u Parizu, u produkciji Compagnie du soir u kazalištu Le Funambule Theatre Montmartre.
Miro Gavran (1961.) dramatičar je, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade čija su djela među najizvođenijima u zemlji i u inozemstvu – djela su mu prevedena na 37 jezika, dok su mu knjige imale preko 150 domaćih i inozemnih izdanja. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 250 kazališnih premijera širom svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji od 2003. djeluje u Slovačkoj pod nazivom GAVRANFEST.
Samo u prva četiri mjeseca ove godine, Gavran je imao čak deset kazališnih premijera u Americi, Aziji i Europi. Kazališni je niz otpočeo u siječnju premijerom njegove drame “Lutka” prvo u Los Angelesu a potom u Mumbaiu. “Sve o ženama” premijerno je postavljena u veljači u Indiji i u Estoniji.
U veljači su dva moskovska teatra u razmaku od samo četiri dana premijerno izvela Gavranovu komediju “Papučari”; u Pragu je održana premijera komedije “Zabranjeno smijanje”, dok je u Izraelskom nacionalnom teatru Habima u Tel Avivu u travnju premijerno prikazana njegova popularna komedija “Muž moje žene” kao prva Gavranova premijera na hebrejskom jeziku.
(Hina)