Pretpostavlja se da u gradu živi i oko 2000 Hrvata. Našu koloniju čine visokokvalificirani radnici te građevinski, elektro i strojarski inženjeri, liječnici, pravnici i arhitekti. Vrhunski stručnjaci su dobrodošli i dobro plaćeni, a stranci uživaju posebne povlastice radeći za tvrtke iz Engleske, Amerike, Danske i drugih država

Dubai je doista neobični grad. Godine 1980. imao je nešto više od 200 tisuća stanovnika, a danas je deset puta veći. Postao je jedno od najvećih gradilišta u svijetu koje nudi posao za sva zanimanja i uzraste, okupljajući stručnjake spremne za poduzetništvo i sve veće, i veće projekte.

Dubai je početkom 20. stoljeća izrastao u pomorsku luku, što je otvorilo put mnogim stranim trgovcima, većinski iz Indije, pa je ubrzo postao centar za trgovinu biserima. Usto postaje i strateški važan u Perzijskom zaljevu što najprije primjećuju Britanci. Danas u tom gradu živi tek 15% stanovništva arapskog podrijetla a ostali su najvećim dijelom iz Azije. Manje skupine su iz ostalih dijelova svijeta a pretpostavlja se da u gradu živi i oko 2000 Hrvata. Većinom su to visokokvalificirani radnici i intelektualci. Našu koloniju čine građevinski, elektro i strojarski inženjeri, liječnici, pravnici i arhitekti. Vrhunski stručnjaci su dobrodošli i dobro plaćeni, a stranci uživaju posebne povlastice radeći za tvrtke iz Engleske, Amerike, Danske i drugih država.

Dubai dosta ulaže u turizam pa su poduzetne hotelijerske tvrtke izgradile mnoge luksuzne hotele. Ovdje se danomice ruše svjetski rekordi u gradnji zabavnih, trgovačkih i sportskih objekata. Tu se nalazi najveći neboder na svijetu Burj Khalifa od 828 metara, potom hotel Burj al-Arab, jedini hotel u svijetu sa sedam zvjezdica. Ovdje je i Mall of Emirates, najveći zatvoreni trgovački centar izvan Sjedinjenih Država. U sklopu sadržaja nalazi se 25 katova visoki Ski Dubai s umjetnim snijegom i zatvorenim skijalištem. U Global Villageu u paviljonima mnogih država izlažu se i nude na prodaju njihovi najpoznatiji proizvodi. Dubai je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima s pravom odabran za domaćina izložbe Expo 2020.

Turističkim atrakcijama pridonosi i preko 300 umjetno izgrađenih otoka koji iz zraka izgledaju kao karta svijeta. Jedan od mega projekta su tri umjetna arhipelaga Palmini otoci koji bi trebali postati ljetovalište za više od 250 tisuća turista. Grad izgleda veličanstveno, i danju i noću. Iako je Dubai jedan od najskupljih gradova svijeta, mnogi pri odlasku obećaju da će se ovamo ponovno vratiti.

Tekst i fotografije: Franjo Bertović