U organizaciji Hrvatsko-europskog društva Frankfurt su u diskusija na temu Nova hrvatska migracija u vijećnici grada Frankfurta sudjelovali: Gordan Grlić Radman, Ivica Komadina, Milijan Brkić, Josip Juratović, Bernadette Weyland, Manfred Pentz i Stanislav Janović

U Frankfurtu na Majni je 3. veljače u organizaciji Hrvatsko-europskog društva Frankfurt održana diskusija na temu Nova hrvatska migracija u vijećnici grada Frankfurta.
Migracije stanovnike Hrvatske jednako kao i Bosne i Hercegovina nisu nova pojava. Valovi iseljenika odlaze već stoljećima pred burom i nedaćama iz svoje domovine. Neočekivana i jednaka tako potresna je nova hrvatska migracija, moglo se razabrati iz pozdravnih riječi Gordana Grlić Radmana, veleposlanika RH u Njemačkoj. Hrvatska je demografski ugrožena zemlja. Dubravka Jurić, pripadnica tog novog vala iseljeništva, zorno je prikazala razloge napuštanja rodnog Đakova.
Ivica Komadina, dušobrižnik za hrvatsku pastvu u Njemačkoj predstavio je statističke podatke, prvenstveno za iseljenika iz Hrvatske i BiH koji se izjašnjavaju kao katolici. Njih je, prema Komadini, 76% od više od 317 tisuća Hrvatica i Hrvata u SR Njemačkoj. Oko 270 tisuća su državljani Republike Hrvatske a približno 47.000 ima dvojno državljanstvo. Ne umanjujući štetu koju odlazak dijela mladog i obrazovanog stanovništva čini domovini, Komadina je predstavio korist koju Katolička Crkava u Njemačkoj ima od prirasta katoličke migracije iz Poljske, Italije i Hrvatske. Neovisno o sastavu buduće katoličke vjerske zajednice u Njemačkoj, prema Komadini, prioritet u društvu ima socijalna skrb za strane radnike. Tek 8 (osam) socijalnih radnika koji pokrivaju potrebe hrvatske migracije je očito nedovoljno za prihvat i pomoć novih doseljenika.
Milijan Brkić (HDZ), potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske istaknuo je kako nam trebaju rješenja za budući razvoj društva, a ne podjele u društvu. Samokritično o političkom vodstvu, Brkić je istaknuo potrebu otvorenog dijaloga.
Josip Juratović ( SPD), član njemačkog Saveznog parlamenta predstavio se kao migrant, „gastarbajter“ prve generacije. Dr. Bernadette Weyland( CDU), kandidatkinja za gradonačelnicu Frankfurta 2018. i Manfred Pentz (CDU) dopunili su podijumsku raspravu, ali i skratili mogućnost za raspravu i dijalog, kako je to iz publike primijetio dr. Stanislav Janović, bivši saborski zastupnik.

Problemi o kojim se govorilo imaju nesumnjivo povijesno karakter. Ne zbog toga što se i Hrvati trebaju „od stoljeća sedmog“ smatrati doseljenicima tamo gdje sada na „tvrdoj stini“ svoju povijest pišu, nego jedne okolnosti iz početka prošlog (20.) stoljeća.
Naime, dr. Ante Radić 13. III. 1902. godine u časopisu Dom piše programatski članak: O hrvatskoj seljačkoj stranki“ u kojem kaže: „Vrijeme je već da se sami seljaci za sebe postaraju. Već je dosta tog pisanja i govorenja, što se vidi i čuje od naše gospode: naš mili, naš ljubljeni, naš mukotrpni, naš mučenički, naš na krst razapeti narod. Tog je već dosta i previše, i što se više toga čita i čuje, to je tome milom i ljubljenom narodu sve to gore. (Usp. Riječ u izdanju Hrvatske kulturne zajednice Wiesbaden, broj 41. 2011.)
Nepotrebno, znam, ipak napominjem kako se mili i ljubljeni narod ovdje treba zamijeniti s ljubljenom i milom dijasporom…
(Hrvatski glas Berlin)

Tekst i fotografija: Ivica Košak