“Fra Vladu Ereša krasi svestranost, ovaj misionar je i socijalni radnik i pokretač velikih projekata“, kazao je dr. Božo Skoko na predstavljanju troknjižja „Moj život s mojim narodom u iseljeništvu“ fra Vladimira Vlade Ereša, upriličenom 8. kolovoza u hotelu Park u Širokom Brijegu.

Dr. Skoko je istaknuo značaj katoličkih misija u očuvanju nacionalnog identiteta i hrvatskog jezika me đu Hrvatima u iseljeništvu, pogotovo u vrijeme udaljavanja od vjere. Naglasio je kako nam i u digitalnom dobu trebaju knjige, kao najbolje sredstvo čuvanja povijesti. život u misiji, pastoral „Fra Vladine knjige sažetak su života u misiji, odlična kronologija, izvrsna statistika, ali i ljetopis, riznica uspomena, pisani spomenik o tome da i u Švicarskoj žive Hrvati“, naglasio je dr. Skoko.

Stipe Puđa, voditelj i urednik inozemnog izdanja Večernjeg lista u Frankfurtu, istaknuo je kako su katoličke misije most između domovine i iseljeništva, most koji se odupire pritisku asimilacije. „Riječ je o iznimno vrijednim knjigama, svojevrsnoj putopisnoj biografiji, koja najzornije svjedoči o požrtvovnosti, nesebičnosti i plemenitosti fra Vlade Ereša. Knjige oslikavaju ozračje života hrvatskih iseljenika u hrvatskoj katoličkoj misiji u Lausanne Walis u Švicarskoj. Zahvaljući fra Vladi otvoren nam je prozor u jedan bitno drugačiji svijet od ovoga našega u domovini. Ovo su knjige životne radosti koje nas intelektualno i duhovno moraju dirnuti“, naglasio je Puđa.

Fra Mario Knezović je u nadahnutom obraćanju kazao kako su se jezikoslovci složili oko toga da se knjiga predstavlja, a autor promovira i zaključio: „Večeras s pravom možemo reći da je ovo promocija fra Vladimira Ereša u predstavljanju ovoga troknjižja. Fra Vlado Ereš je fratar opće prakse, njegova sveprisutnost pokazuje njegovu pastoralnu angažiranost. Shvatio je i prihvatio ono što je Isus činio: hodio je zemljom čineći dobro“. Fra Mario je naglasio da je ovo troknjižje kronika pastoralnog djelovanja i vrijedan spomen rada jednog fratra sa svojim narodom u tuđini. „U ovoj knjizi vidjet ćemo fra Vladu uvijek nasmijana, pozvani smo na radost jer naviještamo Radosnu vijest. Ti si, fra Vlado, preteča ‘selfija’ i neka ove fotografije i tekstovi budu memorija i poticaj svima nama da i mi zavirimo u svoj curriculum vitae, životnu priču“, istaknuo je fra Mario.

Fra Vlado Ereš kazao je da u njegovoj misiji koja pokriva pet švicarskih kantona živi 4.000 Hrvata u 1.150 obitelji. Svoj pastoralni rad sažeo je u troknjižje na 1.780 stranica na kojima se nalazi 10.500 fotografija!

„Ako je napisano, onda je i bilo, rekoše mudre glave. Tim sam putem i ja krenuo. Ako netko o nama želi nešto znati, onda mora imati izvore odakle će to doznati. Pisani tragovi najveći su ambasadori toga“, kazao je fra Vlado i ponovio kako je Široki Brijeg njegova prva ljubav te dodao: „Tko jednom zavoli Široki, ta ga ljubav više ne napušta.“ Zahvalio se obitelji Miće Crnjca na dobročinstvu, Anti Sutonu, vlasniku tiskare Suton, Jozi Pavkoviću, glavnom uredniku Večernjeg lista BiH, i Stipi Puđi, uredniku inozemnog izdanja Večernjeg lista na medijskom praćenju njegova pastoralnog rada. Pozdravio je svoje vjeroučenike iz 80-ih godina kada je bio na službi u Širokom Brijegu, prisjetio se hodočašća u Rim na kojem je osamdesetih godina bio i Zdenko Ćosić koji je bio nazočan na ovom predstavljanju. Sjetio se i prijateljevanja s članovima širokobriješkog kazališta Didak i širokobrijeških novinara koji su pokretali listove 90-ih. Nastupio je pjevački zbor iz Zvirića, a na domjenku u hotelu Park ponuđena je torta u obliku knjige!
(Večernji list/Fenix magazin: Ivan Gašpar)