Svečanosti je nazočilo gotovo 300 gostiju iz Chicaga, Milwaukija i okolice, te fra Častimirove rodbine iz Kalifornije. Prigodnu riječ uputila je gk RH dr. Jelena Grčić Polić, Nevenka Jurković u ime društva Hrvatska žena, Steve Majić u ime obitelji, provincijal fra Miljenko Šteko u ime Provincije, fra Jozo Grbeš kustos u ime njegove franjevačke zajednice, te fra Ivica Majstorović župnik Sv. Jeronima


Svečanom misom u župi sv. Jeronima u Chicagu proslavljena je 9. siječnja 100. obljetnica rođenja najstarijeg člana Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Častimira Majića. Misno slavlje je predvodio provincijal dr. fra Miljenko Šteko uz koncelebraciju 19 svećenika. “Kad čitam Vaš životopis, imam dojam da ste zavjet učinili da ćete stostruko donositi plodove za sve one kojih nije više bilo – jer ste ostali rano najprije bez oca, a onda i bez većine subraće fratara koji su svoju krv prolili u Drugom svjetskom ratu i poraću. Koliko god Vas je Bog obdario dugim godinama življenja, istom Vam je mjerom podario talent i ljubav svima nama ostaviti toliko toga zapisanog u periodici koju ste uređivali, u knjigama i člancima koje ste napisali i još uvijek pišete”, istaknuo je o. Šteko, govoreći o bogatom slavljenikovu životopisu. “Iz pobrojanog, a toliko toga uopće nespomenutog, naglašavam ono bitno: Uvijek ste ostali pravi franjevac, čuvajući granice dostojanstva, kako sami svjedočite u posljednjem razgovoru za Glas koncila. I na to ste uvijek bili ponosni. Uz to ste iz srca sanjali slobodnu Hrvatsku i sve činili da je bude. Vjerujem da ste i jednom i drugom dali i te kako svoga osobnog obola”, rekao je provincijal Šteko u propovijedi. Na kraju propovijedi je u ime provincije darovao fra Častimiru prigodni foto-album sa svim njegovim fotografijama iz provincijskog arhiva.
Fra Častimir je aktivno sudjelovao u misnom slavlju, te na kraju mise puku podijelio blagoslov.
Svečanost je nastavljena u župnoj dvorani u nazočnosti gotovo 300 gostiju iz Chicaga, Milwaukija i okolice, te fra Častimirove rodbine iz Kalifornije. Prigodnu riječ uputila je generalna konzulica hrvatske države dr. Jelena Grčić Polić, Nevenka Jurković u ime društva Hrvatska žena, Steve Majić u ime obitelji, provincijal fra Miljenko Šteko u ime Provincije, fra Jozo Grbeš kustos u ime njegove franjevačke zajednice, te fra Ivica Majstorović župnik Sv. Jeronima.
Na video zaslonu pokazan je fra Častimorov životni vijek. Na kraju se svima u gotovo polusatnom govoru obratio fra Častimir. Čvrstim i jakim glasom rekao je hvala svima, istaknuvši između ostaloga: “Dug je ovaj moj životni put, stotinu godina života. Veliki je to dar Božji! Od Vitine, Širokog Brijega, Mostara, Rima, Freiburga, Chicaga, St. Louisa, Milwaukeea, New Yorka i opet Chicaga. Put ispunjen mnogim susretima, dobrim ljudima, ugodnim sjećanjima. Na tom putu prepoznatljiva je ruka Božja koja me vodila i čuvala i pokazivala mi put. Sada kada sam stigao do svoje stote godine i gledajući unatrag, u ovo moje stoljeće života, ostaje mi učiniti samo jedno: reći hvala. Hvala Bogu na daru dugoga života. Hvala mojoj franjevačkoj zajednici u kojoj sam više od 80 godina. Hvala svima Vama, dragi prijatelji, za dobar dio tog našeg zajedničkog puta.” Fra Častimir je vrlo snažno govorio i o svojim sjećanjima na svoga oca i majku, svojim odgojiteljima u gimnaziji na Širokom Brijegu, svojim provincijalima i profesorima.
Uz svečano pjevanje “Sretan rođendan” i veliku rođendansku tortu, slavlje je bilo na radost svih nazočnih koji su i sami potvrdili da je ovaj događaji i za sve njih jedinstven, stoljeće života jednog svećenika.
Prigodne čestitke su uputili: papa Franjo, generalni ministar franjevaca Michael Perry, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, čikaški kardinal Francis George, predsjednik Vijeća za Hrvatsku inozemnu pastvu mons. Pero Sudar, ravnatelj za Hrvatsku inozemnu pastvu fra Josip Bebić, fratri fra Častimirove rodne župe Vitine, fra Željko Grubišić i fra Petar Ljubičić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić i drugi.
Posebnu proklamaciju i čestitku uputio je gradonačelnik Chicaga Rahm Emanuel proglasivši 9. siječnja 2014. Danom o. Majića za grad Chicago. Gradsko vijeće grada Chicaga, te županija Cook objavili su također posebna priznanja u čast slavljeniku.
Najstariji član Hrvatske franjevačke kustodije u Americi rođen je 9. siječnja 1914. u Vitini na jugu BIH-a, a u SAD-u živi posljednjih 60 godina. Filozofsko-teološki studij pohađao je u Mostaru i Rimu. Svećenikom je postao 4. lipnja 1939. u Mostaru. Godine 1941. odlazi u Freiburg na studij germanistike, gdje među izvrsnima postiže doktorat iz filozofije (1946.) i doktorat iz teologije (1951.). Nakon toga odlazi u SAD, gdje obnaša razne uredničke i pastoralne dužnosti, među ostalim kao župnik u St. Louisu, New Yorku i Milwaukeeju, kao kustos Hrvatske franjevačke kustodije za SAD i gvardijan u Chicagu. Fra Častimir je ostavio neizbrisiv trag u nacionalnom i vjerskom životu američkih Hrvata, osobito kroz svoje knjige, memoarske zapise i bezbrojne članke, koje će i dalje pisati jer ga ni u stotoj godini nisu napustili vedar duh i iznimna lucidnost. (IKA)