Monografija “To sam radio u ratu, sine” uskoro će biti predstavljena Hrvatima u Hessenu i Rajnsko-majnskoj regiji. Hnojčik će monografiju predstavljati u razdoblju od 17. do 24. listopada 

Monografija “To sam radio u ratu, sine”, autora Tonija Hnojčika uskoro će biti predstavljena Hrvatima u Hessenu i Rajnsko-majnskoj regiji. Hnojčik će monografiju predstavljati u razdoblju od 17. do 24. listopada.
Riječ je o fotografskom zapisu s kojim je Hnojčik dokumentirao cijeli rat i poraće u zapadnoj Slavoniji: dekadenciju socijalizma potkraj osamdesetih, prve mitinge i osnivanje stranaka na prijelomu desetljeća, strašna razaranja 1991., povratak u razoreni Pakrac i Lipik, do oslobađanja u »Bljesku« 1995.
Objavio ju je hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata. Njome se željelo arhivirati što više fotografije, u skladu s činjenicom da “jedna fotografija govori više od tisuću riječi”. Ova slikovna kronologija Domovinskog rata su autentičan podsjetnik na događaje i ljude koji su obilježili noviju hrvatsku povijest i svakako će biti zanimljiva hrvatskim iseljenicima, kako prve generacije, tako i njihovoj djeci.
Knjigu će, uz autora, predstavljati Zlata Velat predsjednica Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata Osijek i predsjednica stranke BDSH-a, Ivan Lozar, koordinator za iseljenu Hrvatsku Braniteljsko domoljubne stranke Hrvatske (BDSH) i Slavica Šajnović, novinarka i urednica Radio Martina. Medijski pokrovitelji su Fenix Magazin i Večernji list.
Toni Hnojčik je fotoreporter i umjetnički fotograf koji se fotografijom bavi više od četrdeset godina. Dušu mu je ‘uzela’ dok je bio 15-godišnji gimnazijalac u rodnom Daruvaru, gdje je postao profesionalac i 1971. imao prvu izložbu. O Hnojčikovom fotoreporterskom ratnom putu u zapadnoj Slavoniji njemačka televizija snimila je dokumentarni film koji su emitirale brojne svjetske televizije. Za svoj je rad dobio 1994. dvije značajne nagrade; “Zlatnu kameru”, godišnju nagradu Hrvatskog novinarskog društva i “Zlatni objektiv”, godišnju nagradu Hrvatske udruge radija i novina.
(Fenix Magazin)