Etnografski odjel Muzeja Moslavine Kutina obilježava 50. obljetnicu rada i prvog etnografskog postava te tom prigodom posvećuje Kutini i Kutinčanima Fotografije ‘z ladlina

Etnografski odjel Muzeja Moslavine Kutina 2013. godini obilježava 50. obljetnicu rada i prvog etnografskog postava u Muzeju, te tom prigodom posvećuje Kutini i Kutinčanima Fotografije ‘z ladlina, tj. katalog sa starim razglednicama Kutine s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća, tj. iz vremena kada ona postaje značajno obrtničko-trgovačko središte, kao i stare fotografije koje prikazuju tradicijsku odjeću Kutinčana, a čuvaju se u Muzeju Moslavine.
Tradicijsko ruho Kutinčanki i Kutinčana oblačilo se za razne crkvene blagdane, prošćenja, na svadbe, pojedinici u školu, kao i druga lokalna i političko-državna događanja.
Neosporno je da su utjecaji građanske odjeće u tradicijskom odijevanju učinili svoje, postepeno je sve više istiskujući, i naposljetku, pojava dostupnije industrijski proizvedene odjeće u potpunosti je iz svakodnevne upotrebe zamijenila tradicionalnu nošnju (oko 60-tih godina prošlog stoljeća), te se ona na selu nosi još samo u posebnim prilikama. Naravno, odmah po smiraju, pojavila se težnja za tradicijskim motivima i modni dizajneri su nastojali upotrebom, kompletnih nošnji, njihovih pojedinih dijelova ili motiva, osuvremeniti ovaj nadasve vrijedan narodni izričaj. Koliko vrijedno i raznoliko etnološko blago imamo, govori i podatak da su naše nošnje jedne od najljepših na svijetu što je potvrdio i UNESCO.
Promocija kataloga Slavice Moslavac Fotografije ‘z ladlina, predavačice na Matičinoj Školi folklora, održat će se 11. prosinca u Muzeju Moslavine u Kutini.