Prema noveli Janka Matka “Moć zemlje” producirala je igrani film “Stolen Path”. Za njega je otkupila prava i napisala scenarij. Glavnu ulogu dobila je unuka Daniela, a film je prikazan i nagrađivan na više međunarodnih festivala

Šesnaestogodišnja Zlatica Goldie Smitlener napustila je Veliku Goru u Prigorju i 1962. otišla u Kanadu. Ondje je brzo naučila engleski jezik i u svoj dnevnik zapisala prvi scenarij za “Moć zemlje”.
Nedavno je, u 69. godini života, prema noveli Janka Matka “Moć zemlje” producirala svoj prvi igrani film “Stolen Path”. Za njega je otkupila prava i napisala scenarij. “Stolen Path” dosad je prikazan i nagrađivan na više međunarodnih festivala. Zlatica Smitlener danas, iako se 2000. godine nakon sinove smrti vratila u svoje selo, živi u New Westminsteru u vancouverskom predgrađu, i iz svog stana rukovodi promocijom te distribucijom filma. U posljednje vrijeme njezino ime se često pojavljuje u kanadskim medijima.
Glavnu ulogu u filmu dobila je njezina unuka Daniela Smitlener, koja joj je oduvijek bila velika motivacija. U Hrvatskoj su cijeli film završili za svega mjesec dana. Snimali su u etno selu Kumrovec i dvorcu Bežanec. Ivica Pepelko za tri dana je skladao originalnu pjesmu, da bi na kraju napravio i cjelokupnu glazbu za film. Po povratku u Kanadu Zlatica je zaposlila redatelja Johna Banovicha, čija obitelj potječe iz Dubrovnika, koji je u Vancouveru uspješno završio film.
A budućnost? Novi film? Ima ideju, ali ovaj put točno zna u što ulazi.

Opširnije