U Hrvatskome državnom arhivu (dvorana Katalozi), prikazuju se dokumentarni filmovi na temu ‘Iseljenici povratnici’, a tom će prigodom biti i predstavljena knjiga ‘Iseljeništvo: vodič kroz fondove i zbirke Hrvatskoga državnog arhiva’

U okviru projekcija iz nacionalne zbirke Hrvatskoga filmskog arhiva, 19. svibnja, u 18 sati, u Hrvatskome državnom arhivu (dvorana Katalozi), prikazuju se dokumentarni filmovi na temu ‘Iseljenici povratnici’, a tom će prigodom biti i predstavljena knjiga ‘Iseljeništvo: vodič kroz fondove i zbirke Hrvatskoga državnog arhiva’.
S Partizankom do Buenos Airesa, Jadran film, r. Obrad Gluščević, 1948., 22 min.
Iseljenici, Jadran film, r. Krsto Petanjek, 1948., 22 min.
Halo, München, Zagreb film, r. Krsto Papić, 1968., 13 min.
Zemljo, primi me!, Zagreb film, r. Rudolf Sremec, 1973., 16 min.
Odabrani dokumentarni filmovi prikazuju kako je izgledao povratak iseljenika u domovinu nakon 1945. godine i kako su se od završetka Drugoga svjetskog rata prema zrelom socijalizmu mijenjali tipovi iseljenika povratnika i odnos politike i društva prema njima.
Dr. sc. Rajka Bućin, arhivska savjetnica u Odsjeku za moderno arhivsko gradivo HDA predstavit će knjigu „Iseljeništvo: vodič kroz fondove i zbirke Hrvatskoga državnog arhiva” s posebnim naglaskom na temu iseljenika povratnika, a o njihovom prikazu u hrvatskom dokumentarnom filmu govorit će filmski arhivist Juraj Kukoč. (Culturenet.hr)