Dugometražni dokumentarni film ‘Zaustavljeni glas’ scenaristice i redateljice Višnje Starešine posvećen Vukovaru osvojio je posebno priznanje, medalju kralja Boleslawa I. Hrabrog na Međunarodnom festivalu povijesnih i ratnih filmova u Varšavi

Dugometražni dokumentarni film ‘Zaustavljeni glas’ scenaristice i redateljice Višnje Starešine posvećen Vukovaru osvojio je posebno priznanje, medalju kralja Boleslawa I. Hrabrog na Međunarodnom festivalu povijesnih i ratnih filmova u Varšavi.
Kroz sudbinu Siniše Glavaševića, legendarnog reportera Hrvatskog radija, film “Zaustavljeni glas” govori o opsadi, otporu, padu i okupaciji Vukovara, o likvidacijama nakon pada grada, o nestalima, njihovom traženju i otkrivanju u masovnoj grobnici na Ovčari.
“To priznanje doživljavam kao znak da je dio vukovarske ratne tragedije, ispričane filmskim jezikom, prepoznat i u Poljskoj”, izjavila je Višnja Starešina, a prenosi producent, Interfilm.
Izrazila je žaljenje “što je hrvatska država činila tako malo, gotovo ništa, da ratno stradanje Vukovara postane dio europskog kolektivnog sjećanja i savjesti, a film je za to idealan medij”.
Upozorila je kako Vukovar na europskoj karti povijesnog sjećanja danas uopće ne postoji. “Još uvijek nije prekasno i nadam se da će i u Hrvatskoj biti prepoznate mogućnosti predstavljanja i boljeg razumijevanja zemlje kroz povijesni i ratni film. Poljaci su od Katyna napravili univerzalno prepoznatljivi dio svoje državnosti i povijesti. Mi kao da Vukovar skrivamo”, ustvrdila je Starešina.
Međunarodni festival povijesnih i ratnih filmova, organiziraju Društvo obrambenih znanosti Republike Poljske i Fondacija autorskih projekata Ars Creatori Varšavskog Muzeja nezavisnosti.
(Hina)