Dugometražni igrani film redatelja Branka Ištvančića, nastao prema predlošku i scenariju književnika Josipa Mlakića, uvršten je u natjecateljski program 13. međunarodnog Ischia film festivala

Dugometražni igrani film ‘Most na kraju svijeta’ redatelja Branka Ištvančića, nastao prema predlošku i scenariju književnika Josipa Mlakića, uvršten je u natjecateljski program 13. međunarodnog filmskog festivala Ischia film festival koji se održava od 27. lipnja do 4. srpnja u Italiji.
Kako se ističe u priopćenju produkcijske kuće Artizana film, Ištvančićev film na godišnjem će međunarodnom festivalu posvećenom promoviranju različitih filmova i teritorija na živopisnom talijanskom otoku Ischia u Tirenskom moru nedaleko Napulja biti prikazan u programu dugometražnih igranih filmova u ponedjeljak 29. lipnja.
Riječ je o napetom trileru punom emocija nastalom prema romanu ‘Čuvari mostova’ bosanskohercegovačkog književnika Josipa Mlakića, za koji je Mlakić napisao i scenarij.
Glavni lik, Filipa glumi Osječanin Aleksandar Bogdanović, a veliki glumački ansambl koji okuplja tridesetak glumaca iz Hrvatske, BiH i Srbije među ostalima još čine Sanja Radišić, Boro Stjepanović, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Đorđe Kukuljica, Nikša Kušelj, Jelena Perčin, Slaven Knezović, Slobodan Ćustić, Bora Nenić, Anita Schmidt, Miralem Zubčević, Draško Zidar, Jelena Jokić, Jasmin Telalović i brojni drugi.
Direktor fotografije je Branko Cahun, za scenografiju je zaslužan Zvonko Sarić, kostime Felicita Glavaš, dok su maske povjerene Bianki Žugelj.
Film je nastao u koprodukciji Hrvatske (Artizana film), HRT-a, Bosne i Hercegovine (Heft produkcija), Francuske (Dari films) i Srbije (Kinematografska kuća), a uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Ministarstva kulture Srbije i Fonda za kinematografiju BiH.
Premijerno je prikazan na Pula film festivalu 2014., gdje je naišao na odlične reakcije publike i kritike, nakon čega je međunarodnu premijeru imao na festivalu A kategorije u Montrealu. Sudjelovao je na nizu svjetskih filmskih festivala, a na festivalu Worldfest u Houstonu osvojio je nagradu Zlatni Remi.
(Hina)