Uz Argentinu gdje se upravo održava vrlo posjećena 12. Smotra europskog filma suvremena hrvatska kinematografija predstavit će se i u susjednom Urugvaju te Paragvaju, u sklopu Ciklusa europskog filma koji se održavaju povodom proslave Dana Europe.

Na oba festivala Hrvatska se predstavlja s višestruko nagrađivanim filmom „Kauboji“ (2013.) redatelja Tomislava Mršića. Festival europskog filma u glavnom gradu Montevideu, glavnom gradu Urugvaja održava se od 14. – 20. svibnja ove godine, a sve se projekcije održavaju u kinu Life Cinemas Alfabeta. Premijera hrvatskog filma u Urugvaju održat će se u petak, 15. svibnja u 15.00 sati, te repriza u utorak, 19. svibnja u 22.10 sati.
Ciklus europskog filma u Asunciónu, Paragvaj održava se od 9. svibnja do 12. lipnja, a premijera hrvatskog filma „Kauboji“ održat će se 8. lipnja u 20.00 sati u Kulturnom centru Juan de Salazar, Asunción. Predstavljanje hrvatskog filma na festivalima europskog filma u Urugvaju i Paragvaju omogućeno je zahvaljujući izvrsnoj suradnji sa Zakladom „Hrvatska kuća“, i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra – HAVC.
(ar.mvep.hr)