Zagrebački filharmoničari, posebnim koncertom u Salzburgu na samo novogodišnje jutro, će na nastupu u prestižnoj dvorani Festspielhau nositi specijalno dizajnirane kravate hrvatskog brenda Croata, odijela Varteks i cipele Borovo

Filharmonijskim balom uz melodije iz proslavljenih opereta u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu orkestar Zagrebačke filharmonije ispratit će u srijedu 30. prosinca godinu koja je na izmaku, te dočekati Novu na samo novogodišnje jutro, u petak, 1. siječnja, svečanim koncertom u prestižnoj dvorani Festspielhaus u austrijskom Salzburgu.
Tradicionalnim Filharmonijskim balom u Lisinskome ravnat će maestro David Danzmayr, a Filharmoničarima će se u izvedbi melodija iz opereta “Grofica Marica”, “Vesela udovica” i “Figarov pir” kao solisti pridružiti bariton Leon Košavić i sopranistica Iva Krušić.
Na repertoaru su djela Franza von Suppea, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Franza Lehara, Emmericha Kalmana i Josepha Helmessbergera, te valceri glazbene obitelji Strauss, uz nezaobilazni Radetzky marš, najavljuju iz Filharmonije.
Na koncertu će biti dodijeljena Nagrada Mladi glazbenik godine koju Zagrebačka filharmonija dodjeljuje mladim glazbenicima za izvrsna dostignuća u protekloj godini. Prošle godine, nagradu je odnio upravo Košavić, jedan od danas najangažiranijih mladih opernih umjetnika.
Program Bala nakon koncerta nastavit će se u predvorju Dvorane nastupom ansambla Zagrebačke filharmonije predvođenim filharmoničarom Nikolom Jarkijem, uz opušteni ples i druženje uz poznate evergreene.
U novu će 2016. godinu Zagrebački filharmoničari će, posebnim koncertom u Salzburgu na samo novogodišnje jutro, na nastupu u prestižnoj dvorani Festspielhau nositi specijalno dizajnirane kravate hrvatskog brenda Croata, odijela Varteks i cipele Borovo
Koncertom će ravnati Danzmayr, repertoar će ponovno obuhvaćati Von Suppea, Lehara, Hellmesbergera i Straussa ml. i st., a u izvedbi koncerta za violinu i orkestar Maxa Brucha Filharmoničarima će se pridružiti solistica Christine-Maria Hoeller na violini.
Novogodišnji koncert u Salzburgu bit će, pak, događaj od velikog prestiža za hrvatsku kulturu, koji će pridonijeti ne samo prezentaciji hrvatske kulture unutar europskog konteksta, već i promidžbi Zagreba i Hrvatske, dodaje se.
(Hina)