Četvrti put zaredom će do 20. siječnja na nekoliko zagrebačkih lokacija četrdesetak umjetnika, glumaca, pjesnika i glazbenika, održati niz programa posvećenih poeziji. Na festivalu će se predstaviti novi broj časopisa »Poezija«

Scenskim događanjem »Antun Branko Šimić – Tamni pjevač« u četvrtak, 17. siječnja u zagrebačkom Vip clubu otvorit će se četvrti festival »Zagreb, grad poezije«, u okviru kojega će do 20. siječnja na nekoliko zagrebačkih lokacija četrdesetak umjetnika, glumaca, pjesnika i glazbenika, održati niz programa posvećenih poeziji.
Za festival su okupljene najvitalnije snage grada koji kroz različite umjetničke momente rade na afirmaciji poezije, rekao je autor i ravnatelj festivala Goran Matović. Pokazalo se da možemo graditi ljepši grad, grad poezije kroz koju dobivamo potvrdu vitalnosti naše kulture, dodao je Matović na konferenciji za novinare u gostionici »Tip Top«, u koju je redovito zalazio Tin Ujević, napisavši tamo neke od svojih najznačajnijih pjesama.
Potporu festivalu dao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ustvrdivši kako organizatori, za razliku od nedavnih »nelijepih i prozaičnih događanja« u gradu, gdje je bilo i »neprimjerenog, ružnog rječnika« pokazuju ljepši grad visokih kriterija i senzibiliteta.
U prvom programu posvećenom pjesništvu A. B. Šimića tog velikog pjesnika će se kroz »govor, pjev i film« prisjetiti Goran Matović, Vedran Mlikota, Žarko Potočnjak i Lidija Bajuk.
Dan kasnije predviđena su tri događanja – TV uključenje osnovnih i srednjih škola u program Teatra poezije »Govoreći o ljubavi« te programi »Ljudi za vratima gostionice« u sklopu kojeg će pjesnici Sonja Manojlović i Sead Begović predstaviti svoje nove knjige i »Maleš, Maleš« Teatra 2000, u kojemu, nadahnuti pjesništvom Branka Maleša, nastupaju Stanko Kovačić, Igor Pavlica, Samuel Sacher, Irma Omerzo, Davorka Horvat, D. B. Indoš, I. M. Klif i Vilim Matula.
Na festivalu će se predstaviti novi broj časopisa »Poezija«, a u završnoj večeri u programu »Skalpel kaosa« nastupit će Edin Karamazov, Goran Matović, Vesna Tominac Matačić, Siniša Ružić, Dražen Katunarić, Tomica Bajsić i drugi.
(Novi list)