Festival će promovirati novu scenu na Muzičkoj akademiji, koja će vjerojatno biti za kazališne gledatelje pravo osvježenje

Na ovogodišnjem 15. Festivalu svjetskog kazališta predstavljaju se tzv. kompletni autori, što se posebno odnosi na gruzijskog umjetnika leonardovskog tipa Rezu Gabriadzea, zatim se predstavlja jaka ženska postava, ponovno se afirmira lutkarstvo, a otvaraju se i aktualne političke i društvene teme poput uvođenja poreza. Također, Festival će promovirati novu scenu na Muzičkoj akademiji, koja će vjerojatno biti za kazališne gledatelje pravo osvježenje.

Intendantica HNK i suravnateljica Festivala Dubravka Vrgoč je naglasila kako je Festival tokom godina zagrebačkoj publici predstavio neke od najrelevantnijih europskih kazališnih predstava te ih upoznao s nekim od najvažnijih kazališnih redatelja, ali i s novim imenima, koji su ucrtavali nove puteve, a zatim se etablirali na europskoj kazališnoj sceni.

‘Na Festivalu svjetskog kazališta gostovalo je više od 50 europskih teatara i gotova sva velika europska pa i svjetska kazališna imena, koji su tokom tih godina mijenjali izgled europske kazališne scene’, naglasila je Dubravka Vrgoč.

Ravnatelj Drame i suravnatelj Festivala Ivica Buljan pojasnio je da ovogodišnje predstave donose inovativni pristup kazalištu, a s druge strane nas vraćaju teatru empatije, osjećajnosti i gotovo staromodne ljepote. Sve su bile prikazane na velikim kazališnim festivalima, od Avignona i Pariza do Berlina i Bečkih svečanih tjedana i ubrajaju se u red vrhunskih komada kakvi se rijetko mogu vidjeti u Hrvatskoj, poručio je Buljan.

Festival započinje 10. rujna u HNK gostovanjem brazilske predstave ‘Što ako su otišle u Moskvu’ u kojoj redateljica Christiane Jatahy ‘napada’ posvećeni ruski klasik ‘Tri sestre’. Taj naslov je naravno parafraza svetog teksta ruske klasike ‘Tri sestre’, ističe Buljan, a ujedno je i tehnološki inovativan, kao i zadnja predstava Festivala ‘Bloskbuster’. Ostale dvije predstave – gruzijska ‘Ramona’ i talijanska ‘Sestre Macaluso’ izazivaju i prizivaju kazalište koje je ucrtano u našu memoriju kao kazalište početka stoljeća, koje se na neki način približava neorealističkom filmu, objasnio je Buljan.
(tportal/Nina Ožegović; Foto: Ivica Buljan i Dubravka Vrgoč , Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

VIŠE