Treće izdanje festivala ima iznimni broj programa, više od 50, u kojima sudjeluje sedamdesetak pisaca, prevoditelja, moderatora, s gostima iz dvadesetak zemalja – od Njemačke, Mađarske, Italije i cijele Europe, ali i iz prekomorskih zemalja, Izraela, Kanade itd., kao i iz Hrvatske i regije

Više od sedamdeset sudionika i pedesetak zanimljivih programa u kojima će promovirati svoja djela te u razgovoru s urednicima, književnicima i drugim dionicima hrvatske literarne scene otkriti ponešto o sebi, sukus je ovogodišnjeg Festivala svjetske književnosti (FSK) čije treće izdanje počinje u Zagrebu u četvrtak, 3. rujna. ‘Ove godine imamo izniman broj programa, ukupno više od 50, u kojima sudjeluje sedamdesetak pisaca, prevoditelja, moderatora, s gostima iz dvadesetak zemalja – od Njemačke, Mađarske, Italije i cijele Europe, ali i iz prekomorskih zemalja, Izraela, Kanade itd, kao i iz Hrvatske i regije’, kazao je programski direktor i glavni urednik organizatora festivala Frakture Seid Serdarević na konferenciji za novinare u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u utorak u Zagrebu.
Program se iz godine u godinu širi kako bi se pokušalo pokazati kako od knjige i pisane riječi mnogo toga potiče i kako su sve umjetnosti zapravo isprepletene, dodao je Serdarević.
Uz već tradicionalne tribine ‘Razotkrivanje’, okrugle stolove, program ‘Pisac i njegov čitatelj’, izložbu likovnih radova po motivima knjiga, te iznimno uspješnu književnu matineju za srednjoškolce, u festivalski je program od ove godine uključen, tako, i autorski strip, te program filmskih večeri u sklopu kojega će se prikazati sedam filmova, mahom hrvatskih premijera, nastalih po književnim predlošcima, s gostima redateljima i piscima po čijim su predlošcima nastali. Ostvaruje se ideja stavljanja u dijalog raznih umjetnosti i pisaca i festival i ove godine ponovno širi granice umjetnosti, napomenuo je nadalje Serdarević.
Neki od festivalskih gostiju s kojima će se do 11. rujna zagrebačka publika imati prilike družiti su David Foenkinos, Etgar Keret, Philipp Blom, Filip David, Reinhard Kleist, Clemens Meyer, Ivančica Đerić, Julya Rabinowich, Diego Marani, Ernesto Mallo, Borivoj Dovniković, Sofi Oksanen, Miljenko Jergović, Kristian Novak, Edo Popović, Etienne Davodeau, Ognjen Spahić, Andrej E. Skubic, Oto Horvat i brojni drugi.
(tportal.hr)