Program festivala koji počinje izvedbom “Michelangela” u Teatro Nuovo Giovanni da Udine, obuhvaća još neka važna gostovanja hrvatskih umjetnika. Festival Mittelfest utemeljen je 1991. Do danas je prerastao u jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija srednjoeuropske regije i priznato mjesto kulturne razmjene

Talijanski festival književnosti, glazbe i plesa Mittelfest 2013 ove je godine u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju posvećen hrvatskoj umjetnosti i kulturi, a otvorit će ga 12. srpnja Drama zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) predstavom ‘Michelangelo’. 
Program festivala koji počinje izvedbom “Michelangela” u Teatro Nuovo Giovanni da Udine, obuhvaća još neka važna gostovanja hrvatskih umjetnika. Prvoga dana festivala nastupit će Zagrebački solisti koji će pod vodstvom Marca Coppeyja izvesti djela Vivaldija, Tartinija, Avisona i Mendelssohna. Na programu je i najnovija premijera Talijanske drame iz Rijeke “Kafka Project: Frontiere/Granice/Meje/Grens/Border”, HNK u Zagrebu nastupit će i s baletnom predstavom “Varijacije u f.ado molu”, a na programu je nastup gitarista Darka Jurkovića, majstora tehnike “two hand tapping”, a festival će ugostiti i pjesnika Tonka Maroevića u razgovoru “Glazba iz dubina”.
Predstava “Michelangelo” nastala je u koprodukciji s Mittelfestom i slovenskim Pandur Teatrom, a temelji se na Krležinoj ekspresionističkoj drami “Michelangelo Buonarotti”, djelu u kojemu najveći klasik hrvatske književnosti na “strasan, zaljubljen i inteligentan način” nudi introspektivan prikaz velikog talijanskog renesansnog slikara, arhitekta, kipara i pjesnika, kazao je Pandur, kojemu je to treća suradnja sa zagrebačkom nacionalnom kućom. U svojoj autorskoj viziji odlučio je iskoračiti iz konvencija i stvoriti performativno-instalativnu predstavu koja može komunicirati sa svijetom i zaživjeti bilo gdje, napomenuo je. 
Program festivala, koji se održava do 20. srpnja u nekoliko gradova talijanske pokrajine Friuli-Venezia Giulia a ove godine donosi neuobičajeno velik broj premijera, odvija se pod podnaslovom “Mikrokozmi”, prema književnom remekdjelu tršćanskog pisca Claudia Magrisa, čija će kazališna verzija također biti premijerno izvedena u sklopu programa u adaptaciji Giorgia Pressburgera. “Metafora mikrokozma odnosi se na niz kulturnih mikro-svjetova koji zajedno čine izvanredni mozaik europske civilizacije, tzv ‘novu’ europsku kulturu sastavljenu od tradicija svih naroda Europe”, pojasnio je Devetag.
Festival Mittelfest utemeljen je 1991. Do danas je prerastao u jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija srednjoeuropske regije i priznato mjesto kulturne razmjene.
M
eđu brojnim uglednim gostima iz Italije i Hrvatske, predstavljanju su nazočili i zamjenik hrvatske ministrice kulture Berislav Šipuš te talijanska veleposlanica u RH Emanuela D’Alessandro.
(Hina/Culturenet.hr)