Na festivalu će biti prikazani dugometražni filmovi “Svećenikova djeca” Vinka Brešana i manjinska koprodukcija “Čefuri raus!” Gorana Vojnovića te kratkometražni filmovi “Pragovi” Dijane Mlađenović i “Kišobran” Jure Pavlovića

Četiri hrvatska filma uvrštena su u natjecateljski program 23. festivala istočnoeuropskog filma u njemačkom Cottbusu i bit će prikazani od 5. do 10. studenoga, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).
Na Festivalu istočnoeuropskog filma bit će prikazani dugometražni filmovi “Svećenikova djeca” Vinka Brešana i manjinska koprodukcija “Čefuri raus!” Gorana Vojnovića te kratkometražni filmovi “Pragovi” Dijane Mlađenović i “Kišobran” Jure Pavlovića.
Hit-komedija “Svećenikova djeca” svoju međunarodnu premijeru je imala na Međunarodnom festivalu Karlovy Vary gdje je dočekana ovacijama, a u listopadu je prikazana na festivalima u Chicagu i na Raindance Film Festivalu u Londonu. Prije dvije godine film je predstavljen i na pitching forumu koprodukcijskog sajma Connecting Cottbus.
Hrvatska manjinska koprodukcija “Čefuri raus!” je adaptacija istoimenog slovenskog književnog hita koji govori o bosanskim doseljenicima u predgrađu Ljubljane, a koju režijski potpisuje autor romana Goran Vojnović.
Film “Pragovi” je igrani prvijenac scenaristice, redateljice i producentice Dijane Mlađenović, koji je nakon svjetske premijere na belgijskom Film Fest Gentu svoju hrvatsku premijeru imao u programu Kockice na Zagreb Film Festivalu.
Redatelj filma “Kišobran” Jure Pavlović nagrađen je lani u Tangiersu (Maroko), dok je glavna glumica Maja Posavec osvojila Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Danima hrvatskog filma 2013.
“Svećenikova djeca”, “Kišobran” i “Pragovi” sufinancirani su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a hrvatski koproducent filma “Čefuri raus!” je produkcijska kuća Jadran film.
Festival u Cottbusu osnovan je 1991. godine i jedna je od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu. Važna sastavnica festivala je i njegova “industry sekcija” koja uključuje znameniti koprodukcijski sajam Connecting Cottbus, navode iz HAVC-a.
(Hina)